eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă argintiu?

Care e argintiu?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "argintiu":
arbore exotic din america de nord, rezistent la ger, înalt până la 25 m, cu lujeri roșcați, muguri roșii și frunze palmat-lobate verzi pe fața superioară și argintii pe cea inferioară acer saccharinum


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" O stea care pica si-un cantec apus...
Tarziu intr-un paltin infipta-am gasit
Sageata ce-n voie lasat-am sa zboare,"
Exotica poezie de Cincinat Pavelescu

" Eu as fi pus pe-un mester, din alte lumi venit,
Din paltin sa ciopleasca razboi intraurit
Pe seama ta, cu suluri ca grindina de albe ;"
Tulnic si Lioara poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționar enciclopedic
PÁLTIN (latina platanus) substantiv masculin Numele mai multor arbori din genul Acer.
       • P. de câmp (arțar) = arbore din familia aceraceelor, înalt până la 25 m, cu frunze subțiri, palmat-lobate, și fructe disamare cu aripile în unghi obtuz; are lemnul alb, elastic și rezistent (Acer platanoides). Crește în pădurile de foioase de la câmpie și deal. Este cultivat în plantații forestiere, parcuri și pe marginea străzilor.
       • P. de munte = arbore înalt până la 40 m, cu frunze groase, palmat-lobate și fructe disamare cu aripile în unghi obtuz; lemnul, de calitate superioară, foarte rezistent, elstic și fin, de culoare albă, este folosit în industria mobilei și a instrumentelor muzicale (Acer pseudoplatanus). Crește diseminat în păduri de fag sau de amestec de fag cu brad și molid, adesea la baza versanților stâncoși.
       • P. argintiu = arbore exotic din America de Nord, rezistent la ger, înalt până la 25 m, cu lujeri roșcați, muguri roșii și frunze palmat-lobate verzi pe fața superioară și argintii pe cea inferioară (Acer saccharinum). Cultivat ca arbore decorativ pentru forma și culoarea frunzelor. Lemnul este folosit pentru parchete și mobilă.