eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă artificial?

Care e artificial?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "artificial":
aparat care servește la înlocuirea temporară a funcțiilor r


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Sala de operatii este peste drum de salon. Lumina este stinsa, inauntru, astfel incat toate organele taiate de dimineata pana acum, scara, s-au reunit in tava metalica sj sporovaiesc. Fiecare din ele se roaga in surdina la Dumnezeul ei, care seamana cu ea. Fiecare din ele isi povesteste viata, abuzand, din cand in cand, de fabulatie. Un rinichi de betiv a trait o drama pasionanta, un cosmar in care a fost nevoit sa flirteze tot felul de bauturi. William Lawson, Beeffather, Grants, Tecquilla. Sa fii rinichi nu-o meserie usoara. Toate zoile lumii se-aduna si curg prin tine. Cineva te-mbata cu forta seara de seara.
O inima mai slaba tuseste intr-un colt de tava. Se sufoca. A fost o inima de fier, care a trait moartea capilarelor ei. A fost o inima brava."
Spitalul inimii de mama poezie de Mihail Galatanu

"Cineva pe care il dor rinichii sa se gaseasca motive sa se duca
si sa-si doftoriceasca acei rinichi
Sa fie acolo numai buna-dispozitie speranta avant "
Sunteti foarte draguti ca va place o carte de poezie atat de frumoasa poezie de Daniel Banulescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
RINÍCHI (latina reniculus) substantiv masculin Organ principal de excreție la vertebrate. Mamiferele și omul au câte doi r., așezați în cavitatea abdominală retroperitoneal, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, în regiunea lombară; r. drept este așezat ceva mai jos decât cel stâng. R. are forma unui bob de fasole și pe secțiunea longitudinală este alcătuit dintr-o capsulă externă fibroasă și substanța renală propriu-zisă. Aceasta, la rândul său este formată din două zone: o zonă externă sau corticală și una internă sau medulară. Zona corticală este formată în special din glomeruli, iar zona medulară din canale urinifere, care formează piramidele lui Malpighi. Principala unitate morfofuncțională a r. este nefronul, alcătuit din glomerul și canale urinifere, în care are loc filtrarea plasmei sangvine și formarea urinei. Fiecare r. conține aproximativ un milion de nefroni, din care, în condiții obișnuite, funcționează simultan doar 30%. R. se caracterizează printr-o vascularizație foarte bogată, ceea ce permite ca în decurs de 24 de ore să treacă prin el 1.500 l de sânge. Nefronii comunică cu o cavitate din interiorul r. în care se acumulează ureea, care se scurge apoi prin uretere în vezica urinară. R. îndeplinesc în organism numeroase funcțiuni, dintre care cea mai importantă este eliminarea din organism prin urină a produșilor de dezasimilație azotați, a surplusului de săruri, apă, substanțe toxice și eterogene. De asemenea r. au un rol important în menținerea echilibrului acidobazic și al homeostaziei mediului intern etc. Secretă renină și eritropoietină.
       • R. artificial = aparat care servește la înlocuirea temporară a funcțiilor r. realizând eliminarea produșilor toxici (ex. uree) din sânge fără să modifice compoziția acestuia. Funcționarea r.a. se bazează pe principiul hemodializei (separarea sângelui prin membrana semipermeabilă a r.a.).