eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă axiologică?

Care e axiologică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "axiologică":
deziderat, în metodologia științelor sociale, de a oferi descrieri ale fenomenelor și instituțiilor sociale în termeni care nu exprimă valorile împărtășite de autor


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Toate silintele guvernului roman, de a opri ca teritoriul sau sa devie teatrul resbelului, au fost zadarnice. Ostilitatile au inceput aseara cu furie chiar in Bucuresti. Un birjar muscal a batut de moarte in podul Mogosoaii pe un calfa turc dela bragagiria lui Vahit-Abdula, cauzandu-i pagube insemnate prin rasturnarea unei donite pline cu braga. Ingajamintele de neutralitate date de guvernul roman au fost pe deplin pastrate in aceasta prima ciocnire. Sergentii de strada au asistat la incaerare ca spectatori cu totul neutrali, pana cand bragagiul a fost silit sa bata in retragere. Linistea domneste in Bucuresti.
"
Ultimele gogosi calde[I] poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
NEUTRALITÁTE (< limba franceza ) substantiv feminin

1. Faptul de a fi neutru; caracterul a ceea ce este neutru.
♦ (Dr.) Situație politică și juridică a unui stat care nu se amestecă în conflictul dintre alte state, nu acordă sprijin stalelor beligerante, iar în timp de pace nu ia parte la încheierea de alianțe și de pacte militare. Fondatorii dreptului internațional modern, Hugo Grotius și Emmerich von Vattel, au formulat pentru prima oară acest concept. Primele reglementări ale n. au fost stabilite la Conferința de la Haga (18 oct. 1907); unele state, ca Elveția, Austria, Finlanda, Suedia ș.a., promovează o politică de permanentă n. armată sau n. permanentă prin lipsa forțelor armate, ca în Costa Rica (din 1948).

2. N. axiologică = deziderat, în metodologia științelor sociale, de a oferi descrieri ale fenomenelor și instituțiilor sociale în termeni care nu exprimă valorile împărtășite de autor.