eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă casantă?

Care e casantă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "casantă":
grupă de aluminosilicați hidratați de aluminiu, calciu și fier, asemănătoare cu mica 1, dar cu duritatea ridicată și casantă ex
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Simtiri, nici ganduri n-o ridica.
Atat e: o papusa mica,
De tineri nostimi asteptata,"
Rondelul muzmeiei poezie de Alexandru Macedonski

"

Minune-abia inchipuita,
Si mai mult mica decat mare,
O crizantema in miscare"
Rondelul crizantemei poezie de Alexandru Macedonski

Definiție din
Dicționar enciclopedic
MÍCĂ (< limba franceza ) substantiv feminin

1. Grupă de aluminosilicați naturali de potasiu cu un conținut variabil de magneziu, fier, mai rar, litiu, mangan, crom, titan, vanadiu ș.a., cristalizați în sistemul monoclinic. M. au luciul sticlos sidefos, se desfac în foi subțiri și elastice după clivaj și au culori diferite, datorate chimismului variabil; albă la muscovit, neagră la biotit, galbenă-brună la flogopit, roz-violetă la lepidolit, verde la fluxit (mică cromiferă) etc. Component important al unor roci eruptive și metamorfice. Utilizări diverse în industria electrotehnică, a unor materiale de construcție, la fabricarea unor sorturi de hârtie și vopsele, a unor absorbanți și lubrifianți ai sărurilor de litiu etc.

2. M. casantă = grupă de aluminosilicați hidratați de aluminiu, calciu și fier, asemănătoare cu mica (1), dar cu duritatea ridicată și casantă (ex. margaritul alb și cloritoidul galben-verzui); componentă a unor roci metamorfice.