eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă consoană laterală și substantiv feminin?

Care e consoană laterală și substantiv feminin?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "consoană laterală și substantiv feminin":
consoană articulată cu vârful limbii pe palatul tare sau pe alveolele incisivilor superiori, lăsând aerul să se scurgă de o parte și de alta a limbii
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LATERÁL, -Ă, laterali, -e, adjectiv

1. Situat pe una din laturi, pe o parte a unui lucru; depărtat de linia mediană. vezi lăturalnic. Ele ies de pe văile laterale, unde se află cîte o răzleață și foarte arhaică așezare omenească. BOGZA, C. O. 328. Locuința lui Anton Mușat nu-l surprinse... O sală și două încăperi laterale. C. PETRESCU, C. vezi 74. Pe ușile laterale alte fracuri se îmbulzeau înăuntru. REBREANU, R. I 196. Cele opt medalioane sculpturale... împlinesc golurile dintre columne, deasupra arcadelor laterale. ODOBESCU, S. III 73.
       • Arie laterală (sau periferică) = zonă situată la periferia teritoriului pe care se vorbește un dialect sau o limbă. Fenomenele de limbă arhaice se păstrează adesea numai în ariile laterale ale unui teritoriu.
♦ figurat Care e secundar, care e departe de problema de bază, de problema principală. O chestiune laterală.

2. (Despre consoane și substantivat, forme) (Consoană) articulată prin aplicarea vîrfului limbii pe palatul tare, aerul scurgîndu-se de o parte și de alta a mușchiului lingual. Consoana «l» e o consoană laterală.