eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă economic?

Care e economic?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "economic":
ansamblul activităților economice și sociale din economia națională care au caracteristici comune în ce privește natura și destinația bunurilor produse și serviciilor prestate, organizarea și finanțarea producției, procesele tehnologice






Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Statuia fusese comandata de municipalitate tocmai pentru a insingera privirile trecatorilor.
Liniile ei ar fi urmat sa fie atit de taioase si de contondente, iar hidosenia - in toata dimensiunea ei - atit de rafinata, incit linistea urbei (in acel sector intens populat si dedat ticalosiei) ar fi fost asigurata pentru mai multe zeci de ani.
Sculptorul care isi adjudecase concursul se apucase cu multa rivna de treaba insa, la numai doua luni departare, facuse o criza de nebunie, dupa care disparuse fara urma. "
Nu vor mai sti cum sa o acopere poezie de Paul Vinicius
Definiție din
Dicționar enciclopedic
SECTÓR (< limba franceza , latina) substantiv neutru

1. Domeniu sau ramură de activitate.

2. Diviziune, parte, domeniu în cadrul economiei sau al unor unități administrativ-teritoriale.

3. Porțiune limitată dintr-o suprafață.
♦ Subîmpărțire administrativă în cadrul unui oraș mare.

4. (matematică) S. circular = mulțimea punctelor din interiorul unui cerc, situate între două raze.
♦ (tehnic) Organ de mașină cu profilul în formă de substantiv circular.
       • S. dințat = substantiv cu dantură de angrenaj la periferie, folosit la transmiterea unei mișcări, prin angrenare cu o roată dințată.

5. (economie) S. economic = ansamblul activităților economice și sociale din economia națională care au caracteristici comune în ce privește natura și destinația bunurilor produse și serviciilor prestate, organizarea și finanțarea producției, procesele tehnologice etc. În mod convențional, activitățile din economia națională sunt împărțite în: substantiv primar (industria extractivă, agricultură, pescuit, exploatarea lemnului), substantiv secundar (industria prelucrătoare, construcțiile) și substantiv terțiar (transporturi, comerț, turism, alte servicii).

6. S. formal = cuprinde societățile comerciale, reglementate prin lege, instituțiile financiar-bancare și de asigurări, sindicate, partide politice, organizații religioase și alte organizații fără scop lucrativ, reglementate prin lege. S. informal = cuprinde unitățile cu un nivel redus de organizare, cu un capital mic și bazate în principal pe relații de familie (asociațiile familiale și profesiile libere). S. instituțional = cuprinde ansamblul unităților instituționale care au un comportament asemănător în ce privește funcția economică principală și sursa de proveniență a resurselor. S. instituționale sunt: societăți și cvasisocietăți nefinanciare, instituții financiare, societăți de asigurare, administrația privată, administrația publică și menaje (gospodării).