eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă geofizică?

Care e geofizică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "geofizică":
deviație a caracteristicilor geofizice, evidențiață prin măsurători pe o anumită suprafață, în raport cu fondul general al regiunii sau scoarței pămîntului
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Astfel, o artista care se bucura de niste proportii relativ fericite este, prin chiar aceste avantaje demne de invidiat in viata privata, impiedicata de a ne reprezenta pe scena personaje suferinde sau prea eterice. Tot asemenea, pe o dama cu proportii si linii mai delicate, micuta si agila, nu o prinde de loc cu atat mai putin cu cat si-ar da mai multe sfortari - sa joace pe o viteaza amazona.
Nepotriviri de acestea ne amintesc totdeauna concertele populare ale muzicelor militare dirijate de sergenti-majori, care fac furori la gradinile publice din provincie cu variatiile Carnavalului de Venetia executate pe trambita. Pentru gura-casca din provincie lucrul face un efect ametitor; pentru cine are, insa, gustul catusi de putin dezvoltat, e o anomalie artistica intolerabila.
Nu e foarte greu a arata ca e adevarat ceea ce spunem. E asa de placuta aparitia doamnei Ana Manolescu1 in Casilda din Ruy Blas; e asa de gentila si de convenabila malitioasa spaniola, incat ne ramane dintr-o bucatica de rol o impresie mult mai vie decat din tot bagajul liric al eroinei din piesa. Asemenea si contele d'Onate, care n-are decat cateva replice, in raport cu colosalul hors-d'oeuvre Don Cesar de Bazan, caruia i se consacra un act intreg, al patrulea, tocmai cand actiunea ar trebui sa se precipite."
Cronica teatrala (II) poezie de Ion Luca Caragiale

"Aici, zilele si noptile isi urasc solzii infecti la fel de regulat, fara deosebire unele de altele.
Aici timpul curge in zadar, ca o anomalie inceata.
Aici (pur si simplu) nu ai nevoie de calendar. in oricare clipa in care ai ajunge aici, ai fi la fel de punctual. "
Ochiul Domnului (singeriul Lui ochi) poezie de Paul Vinicius
Definiție din
Dicționar enciclopedic
ANOMALÍE (< limba franceza , latina) substantiv feminin Abatere de la normal, de la regulă; specializare, abatere de la caracterul normal al construcției sau formei unui organ, a unei părți a corpului sau a întregului organism; (în sens larg) malformație congenitală.
♦ A. de temperatură = abatere a temperaturii medii a unui punct față de valorile medii multianuale.
♦ A. geochimică = deviație a conținutului în elemente chimice al unei porțiuni de teren față de fondul general al regiunii sau al scoarței terestre.
♦ A. geofizică = deviație a caracteristicilor geofizice, evidențiață prin măsurători pe o anumită suprafață, în raport cu fondul general al regiunii sau scoarței Pămîntului.
♦ A. magnetică = deviație a cîmpului magnetic al Pămîntului de la valorile normale. Poate fi: continentală (supr. 10-100.000 km2; ex. a.m. din Siberia de Est), regională (1-10 km2) și locală, datorată prezenței zăcămintelor de fier; ex. a.m. de la Krivoi Rog, Kursk.