eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă glaciar?

Care e glaciar?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "glaciar":
arie cu condiții climatice mai blânde, unde și-au găsit adăpost diverse specii de plante și animale în timpul glaciației cuaternare, de unde au revenit și au repopulat zona temperată o dată cu încălzirea climatică din holocen


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" nu mai indraznesc sa-si infoaie penele de paun.
Un loc de refugiu
al omizilor ce nu s-au putut preface in fluturi."
Noapte de noapte poezie de Mircea Barsila

" Vezi tu ?
Eu vin in vie ca-ntr-un refugiu bun
Si daca nu-ji cer masa, nici pat si nici simbrie, "
In vie poezie de Tudor Vianu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
REFÚGIU (< limba franceza , latina) substantiv neutru

1. Faptul de a se refugia; perioadă petrecută într-un loc ca refugiat.

2. Loc de adăpostire în caz de pericol; adăpost, azil.
♦ figurat Consolare, mângâiere.
♦ Platformă având înălțimea unui trotuar, amenajată în partea carosabilă a căilor de circulație cu trafic intens sau în mijlocul unor piețe, pentru a ușura traversările de către pietoni, urcarea sau coborârea din vehiculele de transport în comun etc.
       • R. glaciar = arie cu condiții climatice mai blânde, unde și-au găsit adăpost diverse specii de plante și animale în timpul glaciației cuaternare, de unde au revenit și au repopulat zona temperată o dată cu încălzirea climatică din Holocen. R. ornitologic, arie de mici dimensiuni, care permite buna desfășurare a vieții păsărilor, în special a celor migratoare. De obicei sunt locuri de cuibărit, unele ocrotind colonii mari, fie ale anumitor specii de păsări ca pelicani, egrete, călifari, fie mixte; în prezent acestea sunt în mare măsură incluse în arii de protecție specială avifaunistică sau în situri Ramsar. R. turistic, construcție simplă, cu grad redus de confort, din masive muntoase cu trasee lungi și dificile. Oferă turiștilor posibilități de adăpost în caz de intemperii sau atunci când nu pot ajunge la timp până la o cabană.