eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă indirectă?

Care e indirectă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "indirectă":
determinare a valorii unei formule, în care se introduc valorile altor mărimi, obținute prin măsurări directe


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si cand ma gandesc ca lada maniacului a fost odata scuturata si maturata de lucruri netrebnice, asezandu-i-se cu randuiala si socoteala lucrurile de seama!
Nu e demult de atunci. Binefacatoarea operatie s-a savarsit acu vreo treizeci de ani de catra o scoala1 care nu dorea decat dreapta masurare a lucrarilor intelectuale.
A mers catva timp binisor, fiindca era bine pazit capacul lazii: o cutie de sardele goala, oricat i-ar fi fost de amagitoare eticheta, n-ar fi fost asezata intre conserve alimentare, si nici o sorcova, chiar parfumata cu esente, n-ar fi fost pusa in randul buchetelor vii."
Cronica literara poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
MĂSURÁRE (< măsura) substantiv feminin Acțiunea de a măsura; determinare a valorii unei mărimi; măsură (1), măsurătoare.
       • M. directă = m. efectuată prin compararea nemijlocită a mărimii de măsurat cu unitatea sa de măsură sau prin evaluarea directă a unui efect produs de mărimea respectivă.
       • M. indirectă = determinare a valorii unei formule, în care se introduc valorile altor mărimi, obținute prin măsurări directe.