eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă înțeles2, -easă, înțeleși, -se, adjectiv în locuțiune adjectiv și adverb de la sine înțeles?

Care e înțeles2, -easă, înțeleși, -se, adjectiv în locuțiune adjectiv și adverb de la sine înțeles?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "înțeles2, -easă, înțeleși, -se, adjectiv în locuțiune adjectiv și adverb de la sine înțeles":
sigur, cert, fără îndoială
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si-ai inceput sa-ncoltesti
Am inteles ca esti o samanta.
Lacoma, infipta salbatec in creier,"
Stea adusa de vant poezie de Ana Blandiana

" Fara tine mi-e frig
N-am inteles niciodata
Cum simte aerul"
Fara tine poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNȚELÉS1, înțelesuri, substantiv neutru Semnificație (a unui lucru, a unei vorbe, a unui gest etc.) tîlc, sens. Frică în adevăratul înțeles al cuvîntului nu-mi era, dar simțeam o greutate în piept. SADOVEANU, O. VI

9. Iată, ciutele au pășit din mal în undă și ascultă înțelesul vîntului pogorît încet. ARGHEZI, P. T. 157. Și vorbesc cu-atît de multe înțelesuri. EMINESCU, O. I 121.
       • locuțiune adjectiv și adverb Pe înțeles sau pe înțelesul tuturor = putînd fi priceput de oricine; lămurit. Vorbea... explicînd pe înțelesul unor copii, elevi din școala primară, cîte feluri de sol sînt și cum se lucrează fiecare. GALAN, B. I 237. Cu înțeles = cu un tîlc adînc, cu o anumită semnificație, cu rost. De la el, Lipan deprinsese și unele vorbe adînci, pe care le spunea cu înțeles, la verb reflexiv:eme potrivită. SADOVEANU, B.

7.