eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă juridică?

Care e juridică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "juridică":
stabilirea concordanței depline între fapta concretă săvârșită de învinuit sau inculpat și norma specială penală care incriminează acea faptă; ea este o garanție a respectării drepturilor și intereselor legitime ale persoanei


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" timpuri.
Ce sari, ba, gardul in batatura altei ziceri? N-ai incadrare la alergatul dupa doi iepuri. Asta mi s-ar lovi mai bine mic; tu esti la lenesul mai mult alearga" si atata tot,il repezi Marin pe Zabava.
Adica la "
Ca 2 in 12 de NU-L scot nici 24 poezie de Nicolae Velea

"Domnul Paremie, in seara de colindete, isi astepta colindatorii sau uratorii, cum vrem; Parimia preparase covrigii care, atarnati si legati pe sfoara, sunau uscat si aratau frumos. intunericul incepuse sa se lipeasca de ferestre si Paremie da semne de nerabdare, daca nu de suparare. El statea cu spatele proptit de soba, ca sa nu i se mai intample ca altadata, sa intre in zisa ca incalzeste Ia fata si la spate ingheata.
Acum, se intelege, Paremie astepta sa-i bata la usa sau sa-i cante din curte, sub geamuri, proverbele adica cei cu incadrare precisa si definitiva acolo.
Primul care deschise usa, tragandu-si sufletul, fu obositul calator caruia ii sedea bine cu drumul. El ii intinse o lista de poteci, ba chiar de magistrale batute. Era ceva, era desul de bine si Paremie ramase multumit. ii dadu un covrig si un pahar cu vin, pe care neistovitul oaspete le consuma, ca sa-si respecte blestemul, pi imbandu-se prin odaie."
Fiecare pai isi are umbra lui poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționar enciclopedic
ÎNCADRÁRE (< încadra) substantiv feminin

1. Acțiunea de a (se) încadra.

2. (TELEC.) Precizarea unor momente determinate în evoluția unui fenomen.

3. (tehnic) Operație de așezare și de potrivire pe un material textil, pe o hârtie etc., după o anumită ordine sau regulă, a unor tipare, în scopul obținerii și decupării părților componente ale obiectului care urmează să fie confecționat.

4. (Dr.) Î. juridică = stabilirea concordanței depline între fapta concretă săvârșită de învinuit sau inculpat și norma specială penală care incriminează acea faptă; ea este o garanție a respectării drepturilor și intereselor legitime ale persoanei.