eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă lingvistică?

Care e lingvistică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "lingvistică":
grup de oameni care comunică între ei folosind același idiom limbă, dialect, grai


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Cineva zice: traesc ca strain de indelungata vreme pe pamantul romanesc, ma port bine, iubesc tara, nu am nicio relatie politica cu vreun cerc neromanesc, rog prin urmare ca, in virtutea acestor titluri, sa mi se acorde drepturile de cetatean roman, de oarece eu ma bucur de toate calitatile sociale si politice cerute pentru aceasta. Iata ceva de inteles, ceva care de cate ori s'a pus inaintea locurilor competente nu a intampinat decat indreptatire. Dar sa vie cineva sa zica: eu strain am cu cutare cercuri straine niste vadite relatii politice intemeiate pe legaturi de origina si de comunitate confesionala; in coniventa cu aceasta, ca membru declarat al lor, ma ridic contra linistii societatii voastre, contra autoritatii Statului vostru, si pretind, numai si numai pe cuvantul ca ma gasesc aici, dreptul de cetatenie; daca nu mi le dati, fac scandal si incerc, cu ajutorul relatiilor mele politice exterioare, sa va smulg aceste drepturi, - este absurd.
"
Addenda [Justificarea unor expulzari] poezie de Ion Luca Caragiale

"
Dar sa vie cineva sa zica: eu strain am cu cutare cercuri straine niste vadite relatii politice intemeiate pe legaturi de origina si de comunitate confesionala; in coniventa cu acestea, ca membru declarat al lor, ma ridic contra linistii societatii voastre, contra autoritatii Statului vostru, si pretind, numai si numai pe cuvantul ca ma gasesc aici, drepturile de cetatenie; daca nu mi le dati, fac scandal si incerc, cu ajutorul relatiilor mele politice exterioare, sa va smulg aceste drepturi, - este absurd.
Fata cu o asemenea ofensa si cu asemenea agitare criminala, Statul era dator sa dea raspunsul, aspru dar drept, pe care l-a dat."
Justificarea unor expulzari poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
COMUNITÁTE (< limba franceza , latina) substantiv feminin

1. Faptul de a fi comun mai multor lucruri sau ființe; posesiune în comun.
       • (Dr.) C. de bunuri = regim al bunurilor soților, în temeiul căruia bunurile dobândite cu titlu oneros în timpul căsătoriei aparțin, cu excepțiile prevăzute de lege, ambilor soți, care au deopotrivă, dreptul de a le administra și de a dispune de ele.

2. Grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune; totalitatea locuitorilor unei localități, ai unei țări etc.
       • C. lingvistică = grup de oameni care comunică între ei folosind același idiom (limbă, dialect, grai).

3. Ansamblu de organisme vegetale și animale între care se stabilesc relații de existență și interacțiune.