eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ne învîrtim într-o dilemă gre: sau sînt poeții de astăzi 1850 pre sublimi pentru noi, sau sîntem pre proști pentru acțentele?

Care e ne învîrtim într-o dilemă gre: sau sînt poeții de astăzi 1850 pre sublimi pentru noi, sau sîntem pre proști pentru acțentele?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "ne învîrtim într-o dilemă gre: sau sînt poeții de astăzi 1850 pre sublimi pentru noi, sau sîntem pre proști pentru acțentele":
accentele


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"

L-a pus destinul lui stupid
Intr-o dilema de infern:
Ori partid fara guvern. "
Dilema poezie de Alexandru Teodoreanu

" Asupra punctului intai:
Daca redactia sus-numitei reviste isi ia raspunderea articolului semnat de dr. Emil Kolberg. Zic eu: Redactia sus-numitei reviste ori isi va lua, ori nu-si va lua acea raspundere. Din aceasta dilema nu poate iesi redactia sus-numitei reviste. Prin urmare, trebuie sa ne preparam serios pentru fiecare din cele doua singure eventualitati posibile, din cari ori una, ori alta este inevitabila. Caci, in relatiuni internationale, mai presus de toate, se cere prevedere si prudenta. Sa presupunem dar ca sus-numita revista nu-si ia raspunderea. Atunci, ce putem face? Sa presupunem iarasi ca-si ia raspunderea. Trebuie sa ne intrebam asemenea: atunci ce e de facut?
Eu crez, si mi se pare ca am dreptate, ca in ambele cazuri nu ne ramane decat sa luam act de raspunsul sus-numitei reviste si sa rupem orice relatiuni cu dansa, considerand-o ca nu mai merita sa aiba nici o stima din partea noastra. Dar mi se va raspunde:"
Ofensa grava poezie de Ion Luca Caragiale

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DILÉMĂ, dileme, substantiv feminin (Logică) Raționament care pune două alternative contradictorii, dintre care trebuie să alegem una, deși amîndouă duc la același rezultat. Dilema este o formă a silogismului ipotetic.
♦ (În sens obișnuit) Alternativă, încurcătură. Ne învîrtim într-o dilemă gre: sau sînt poeții de astăzi [1850] pre sublimi pentru noi, sau sîntem pre proști pentru acțentele ( = accentele)... armoniei nouă, și dar în tot chipul poeții scriu în dișărt. RUSSO, S.

15.