eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă oficinal?

Care e oficinal?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "oficinal":
medicament care se prepară în farmacie după rețetă




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
dupa ce-a cantat magistral Funeraliile
de Liszt"
Marelui pianist Boskoff poezie de Cincinat Pavelescu

" De aci rezulta apoi ca florile rare, cari trebuiau sa infrumuseteze livedea, se pierd inabusite in belsugul vast al buruienilor, cari trebuiau plivite si distruse. De aci rezulta ca atunci cand vrei o floare, de la care, ca om cuminte, ceri ce poate sa-ti dea floarea, frumusete si miros, iar nu gust si hrana, trebuie sa te-ntorci la cateva glastre vechi de-acasa: in livede e foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa gasesti ce-ti trebuie.
Coetera desiderantur", astea sunt cuvintele cari tin loc de sfarsit" dupa ultima fraza neispravita a operei clasice, ce ne-a ramas, din nenorocire, trunchiata. Coetera desiderantur! precum se doresc bratele pierdute ale Venerii, precum se doreste restul grupului. Unde e tanarul si usuratecul Paris? unde e nobilul brat care primea marul? unde o fi coetera acelea, magistrala incheiare a lui Tacit?
"
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MAGISTRÁL, -Ă, magistrali, -e, adjectiv De maestru, obișnuit la un maestru, perfect, desăvîrșit. Lenin are meritul nepieritor de a fi făcut o analiză magistrală a imperialismului ca ultim stadiu al capitalismului, SCÎNTEIA, 1953, nr. 2562.
       • (Adverbial) A completat magistral pe autor, care nici nu se putea gîndi la o mai desăvîrșită interpretă. ARDELEANU, despre 85. Ne-ar plăcea ca, în versuri așa de magistral tăiate, să ni se spună lucruri frumoase, vesele, înălțătoare. VLAHUȚĂ, O. A. 465.
♦ (Rar) Specific unui magistru, de magistru. Ar fi de un nespus de mare folos ca învățătorul să-și părăsească morga magistrală și să se coboare lîngă elev. VLAHUȚĂ, O. A. 188.