eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă sexuată?

Care e sexuată?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "sexuată":
tip de r


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Cocosii d-tale. Sint ca sitarii, numai in pasaj, sau bastinasi?
intrebarile astea mi-au adus pe cap o intreaga lectie despre cel mai superb si dificil vinat al Carpatilor", cum ii spunea directorul, care acum sfirsise cu amorul - vinatul, nu directorul -iesise adica din perioada de reproducere si se risipise prin tainitele codrilor.
- Nu-i nimic. Il voi urmari si-l voi gasi, continuai eu sa bravez. Da-mi numai indicatii unde sint si cine ma poate ajuta sa-i aflu"
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
REPRODUCÉRE (< reproduce) substantiv feminin

1. Acțiunea de a (se) reproduce și rezultatul ei.

2. (concretizat) Copie după originalul unei lucrări de artă (desen, sculptură etc.).

3. Drept de r. = drept exclusiv legal de realizare a uneia sau a mai multor cópii ale unei opere originale de creație intelectuală, în orice formă materială, inclusiv realizarea oricărei înregistrări sonore sau vizuale a unei opere, precum și stocarea permanentă a acesteia cu mijloace electronice. vezi copyright.

4. (psihologie) Proces al memoriei prin care se evocă, se reactualizează mintal imagini, idei, cunoștințe însușite în cursul experienței anterioare, în lipsa obiectelor, textelor etc. respective (spre deosebire de recunoaștere, când reactualizarea se produce în prezența obiectelor). R., fiind obiectul final al memorării, reprezintă criteriul verificării practice a eficienței memoriei.

5. (biologie) Procesul prin care organismele, aflate într-un anumit stadiu de dezvoltare, dau naștere la noi indivizi, mai mult sau mai puțin asemănători cu părinții. Poate fi de două tipuri: sexuată și asexuată.
       • R. asexuată = tip de r. caracteristic microorganismelor, plantelor și animalelor inferioare, în care noii indivizi provin dintr-un singur părinte, fără ca procesul formării gameților și fecundația să aibă locuțiune Se realizează prin diviziune directă (la bacterii, protozoare), înmugurire (spongieri), formare de spori (mușchi, ferigi, unele ciuperci) sau înmulțire vegetativă (prin bulbi, tuberculi, fragmente de tulpină, rădăcină, frunze etc.)
       • R. sexuată = tip de r. ce implică fuzionarea a două celule reproducătoare (gameți), una provenind de la mamă și cealaltă de la tată, în cadrul procesului de fecundație. Rezultă o celulă-ou (zigot) din care se va dezvolta un nou individ; reproducție (2).