eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă sintetic?

Care e sintetic?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "sintetic":
produs macromolecular, cu proprietăți asemănătoare celor ale cauciucului natural, obținut prin polimerizarea butadienei sau a derivaților ei ori prin copolimerizarea lor cu stiren sau cu nitril acrilic
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Calcau marunt vazduhul, fara tropot,
Ca cei ce poarta cauciuc la tocuri.
Apoi un sunet departat de clopot"
Infernul poezie de George Topirceanu

" O sa ne cumparam mai departe, in mod simbolic, desigur, o data
pe an, incaltari de copil : sandale, cizme de cauciuc imblanite
si ghetute cu patru capse in loc de sireturi, intocmai ca in aceasta "
Aceleasi gradini poezie de Mircea Barsila
Definiție din
Dicționar enciclopedic
CAUCIUC (< limba franceza ) substantiv neutru

1. Produs industrial elastic și rezistent fabricat din latexul unor plante (arbori, arbuști sau liane), mai ales tropicale, sau obținute pe cale sintetică, utilizat la confecționarea anvelopelor, a benzilor elastice, a tuburilor, a garniturilor etc.
♦ C. natural = compus macromolecular al izoprenului obținut în special din latexul arborelui de c. prin coagulare și uscare.
♦ C. sintetic = produs macromolecular, cu proprietăți asemănătoare celor ale cauciucului natural, obținut prin polimerizarea butadienei sau a derivaților ei ori prin copolimerizarea lor cu stiren sau cu nitril acrilic. A fost fabricat la scară industrială în 1931 (procedeul Lebedev).
♦ C. vulcanizat = c. obținut prin tratarea la cald cu sulf a c. brut, care își pierde astfel proprietățile plastice, devenind elastic. A fost obținut prima dată în 1844, de inventatorul american Ch. Goodyear.

2. Anvelopă.