eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă țeapă, țepe, substantiv feminin + argotic, în expresie a da sau a trage țeapă?

Care e țeapă, țepe, substantiv feminin + argotic, în expresie a da sau a trage țeapă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "țeapă, țepe, substantiv feminin + argotic, în expresie a da sau a trage țeapă":
a păcăli, a înșela, a escroca, a frauda; a țepui
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Pe roata graul lumii de pe stari L-ai rupt si satiul ni l-ai pus in chinge, Tragand in teapa fratii mei de sange, Si-n burta maicai ai facut taieri.
Si-n lacrime ai hacuit atunci, Si-ai milogit in vami aurifere, Si-ai tras cu ranga in ficatii marii, Si-ai rastignit pe ixuri si rascruci"
Monstrul poezie de Anatol Codru

"
E tras in teapa somnul. Cad aschii imprejur
Sau raze? Ciocarlia solfegii bea-n azur."
Clestar impur poezie de George Meniuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ȚEÁPĂ, țepi și țepe, substantiv feminin

1. Par lung și ascuțit la unul din capete (folosit în trecut ca instrument de supliciu); vîrful unui astfel de par. La tot pasul erau capete înfipte și trupuri puse în țeapă. GHICA, la CADE. Unii zicea să-l omoare... Alții să-l înfigă-n țeapă. ALECSANDRI, P. P. 136.
♦ Frigare. Mieii întregi se întorc în țepe de lemn. RUSSO, O. 123.

2. Prelungire ascuțită, țepoasă, la spicele cerealelor (vezi barbă (3)); (la plural ) resturile tulpinilor unor păioase, rămase în pămînt după ce plantele au fost cosite. În ierburile care începeau să se usuce, in țepile gălbii ale miriștilor, sfîrîiau cosași. SADOVEANU, O. V 80.

3. Ghimpe; așchiuță. Mi-a intrat o țeapă în deget.