eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă tehnologică?

Care e tehnologică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "tehnologică":
produs sau procedeu nou, ori modificare tehnologică importantă a unui produs sau procedeu, care au fost introduse pe piață sau au fost utilizate în procesul de producție




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Principiul nationalitatilor este o inovatie politica a veacului nostru, pe care noi, popoarele mici, nu o putem aplauda cu prisos. Acestei inovatiuni, inspirate de cea mai inalta echitate din partea statelor mari, se datoreste existenta statelor mici deja independente. Astfel, fizionomia unei importante regiuni a continentului s-a schimbat intr-o jumatate de secul ca prin minune. Parintii nostri ne spun prapastii de necrezut despre starea vietii publice in tineretea lor, parca ne-ar povesti lucruri de acum cinci sute de ani; oameni inca tineri isi aduc bine aminte de vremea copilariei lor, cand nu se pomenea de drumuri-de-fier si cand numai doua-trei orase din tara erau luminate in centru cu luminari de seu si cu opaite de pacura. Acum, in urma, un imparat venerabil ne face onoarea unei vizite oficiale, si nu-i vine sa-si creaza ochilor cand vede infatisarea stralucitoare a tanarului stat roman; iar state mai batrane si puternice nu-si stapanesc expresia unei fatise invidii fata cu succesele noastre.
Asta e bine; asta dovedeste netagaduit eficacitatea principiului nationalitatilor pentru propagarea civilizatiunii. Experienta facuta cu tanara Romanie va fi desigur un indemn pentru diplomatia europeana sa urmeze mai departe cu aplicarea acestui roditor principiu si intrucat priveste pe celelalte miei nationalitati, ramase inca fara stat particular."
Politica si cultura poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
INOVÁȚIE, inovații, substantiv feminin Noutate, schimbare, prefacere, modificare. Inovația poetică este însă condiționată de faptul lingvistic comun. VIANU, S.

8. Nu ne plac inovațiile nepotrivite cu natura limbii. NEGRUZZI, S. I 348. (În forma inovațiune) În ideologia junimistă vorbește instinctul reacționar, tendința de rezistență la inovațiuni. IBRĂILEANU, spaniolă Hristos 99.
♦ (tehnică) Invenție aplicată la un sistem tehnic sau într-o operație tehnică, cu scopul măririi productivității muncii și al îmbunătățirii condițiilor de lucru. Inovație în tehnica tăierii metalelor. ▭ Inovațiile și raționalizările aplicate și generalizate constituie o importantă rezervă internă de sporire a producției, de realizare de economii de materii prime și materiale. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2786. În sectorul industriei ușoare, de asemeni, numărul inovațiilor realizate este considerabil. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 201, 1/7.

– Variantă: (învechit) inovațiúne (pronunțat -ți-u-) substantiv feminin