eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă telefonică?

Care e telefonică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "telefonică":
ansamblu de instalații electrice, dispozitive și clădiri la care ajung liniile posturilor unei rețele telefonice și liniile de legătură cu alte rețele telefonice și în care se efectuează automat sau manual legăturile telefonice între abo






Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Aceea ce este caracteristic in enciclica electorala a I. P. S. Sale marelui pontif din ulita Doamnei, este ca I. P. S. Sa nu pomeneste despre obstacole de'nlaturat decat pentru col. I si II; despre celelalte doua, nici nu-i trece prin gand I. P. S. Sale ca vor indrasni a pune vreun obstacol la reusita candidatilor drept credinciosi. Obstacolele si dificultatile pe cari marele partid, - dela cel mai neinsemnat, Warszawsky, pana la cel mai de frunte, d. C. A. Rosetti, - trebue sa le inlature, sunt de o multime de feluri. Vom cauta a cita cateva specimene dupa observatiile unei liste inaintata de comitetul electoral al unui judet oarecare catra comitetul electoral central.
"
Procedee electorale poezie de Ion Luca Caragiale

"
E vorba dar sa atacam o speta exclusiv sapatoare; astfel, o exacta cu de-a-manuntul cercetare a locurilor si lucrurilor va fi mai intai de toate necesara, spre a descoperi punctul de plecare, punctul central al atator gaunosari; si apoi indata, scurt, cu cea mai stricta promptitudine de operatie, trebue pornit, subt o presiune considerabila, leacul mantuitor pana in adancul raului. Poate primele incercari sa nu izbuteasca deplin; poate ca, nimicind un cuib doua ici-colo, sa te pomenesti ca se ivesc mai multe in alte parti. Nu trebue un moment de repaos si de 'ngaduiala: dupa ele fara preget ! scotoceste mereu pretutindeni si unde simti ca mai misca, nu le da pas; trage-le cu chlor pana la saturatie, pana ispravesti odata cu ele
"
Termitele poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
CENTRAL, -Ă (< limba franceza , latina) adjectiv, substantiv feminin

I. Adj.

1. Care se află în centru, în mijloc; care provine dintr-un centru.

2. figurat Care ocupă o poziție principală.

II. Sf.

1. Instalație sau ansamblu de instalații în care se produce în mod centralizat energie, se efectuează o anumită operație tehnologică centralizată etc.
♦ C. electrică = ansamblu de construcții, instalații și echipamente pentru realizarea conversiei unei forme de energie primară în energie electrică. C. termoelectrică asigură conversia termodinamică a căldurii obținute prin arderea combustibililor în energie mecanică și apoi în energie electrică. C. hidroelectrică trasformă energia potențială și cinetică a apei în energie mecanică și apoi în energie electrică. Cea mai mare c.h. în producție Guri / Raul Leoni (Venezuela 10.300 MW) iar parțial în construcție: Italpu (între Brazilia și Paraguay: 13.320 MW). C. electrică mareemotrică transformă energia hidraulică a mareelor; prima c.e.m. a fost construită în estuarul fl. Rance (France, 1966). C. solară transformă energia radiației solare directe și / sau difuze. Cea mai mare c.s.: Barstow (California, 1985). C. nuclearo-electrică transformă succesiv energia de fisiune produsă într-un reactor nuclear în energie electrică. C. termomarină transformă diferența de potențial termic dintre apa de suprafață și cea de adîncime a oceanelor și mărilor calde; prima c.t.: Matanzas (Cuba, 1930). C. eoliană trasformă energia cinetică a maselor de aer în mișcare în energie electrică; prima c.e. Ai-Petri (Crimeea 1931). C. geotermală transformă energia termică din interiorul scoarței terestre; prima c.g. Larderello (Italia, 1904). C. termică produce căldură care se distribuie prin intermediul unui agent termic (abur, apă caldă etc.) pentru a fi utilizată în scopuri tehnologice sau la încălzitul încăperilor. C. de pompare = instalație cu ajutorul căreia se realizează exploatarea mai multor sonde echipate cu pompe de adîncime, fosolind un singur motor. C. telefonică = ansamblu de instalații electrice, dispozitive și clădiri la care ajung liniile posturilor unei rețele telefonice și liniile de legătură cu alte rețele telefonice și în care se efectuează automat sau manual legăturile telefonice între abonați.

2. Mare unitate economică caracteristică sistemului economic centralizat care funcționează pe principiul gestiunii economice proprii și coordonează activitatea dintr-un anumit domeniu.