eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă temporară?

Care e temporară?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "temporară":
mărime egală cu cantitatea de bicarbonați de calciu și de magneziu pe care o conține o apă și care, prin fierbere, precipită, cu degajare de dioxid de carbon
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Nfragezit
Fructul castiga-n duritate si raceala.
Abandonandu-se vulcanului stia "
Serapion si dascalul de literatura poezie de Octavian Soviany
Definiție din
Dicționar enciclopedic
DURITÁTE (< limba franceza , latina duritas, -atis) substantiv feminin

1. Proprietate a corpurilor solide de a rezista acțiunilor mecanice care tind să le deformeze suprafața.
       • despre mineralogică = rezistența pe care suprafața netedă a unui cristal o opune la pătrunderea în interiorul ei, prin zgâriere sau apăsare, a vârfului ascuțit al unui corp foarte dur.
       • despre absolută se măsoară cu sclerometre; frecvent de utilizează scara despre (scara lui Mohs) de apreciere a despre relative, prin comparație cu alte minerale a căror despre este cunoscută.

2. Proprietate transmisă apei de sărurile de calciu și de magneziu dizolvate, care o fac improprie folosirii în cazanele de abur din cauza formării crustei. vezi dedurizare.
       • despre temporară = mărime egală cu cantitatea de bicarbonați de calciu și de magneziu pe care o conține o apă și care, prin fierbere, precipită, cu degajare de dioxid de carbon.
       • despre permanentă = mărime egală cu cantitatea de cloruri și sulfați de calciu și de magneziu pe care o conține o apă și care, prin fierbere, rămâne în soluție.

3. (fizică) Duritatea radiațiilor X = proprietate a radiațiilor care determină puterea de pătrundere a lor într-un material în funcție de lungimea lor de undă.

4. figurat Asprime, severitate; cruzime, brutalitate (în atitudini, în comportare).