eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă vînturile?

Care e vînturile?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "vînturile":
venti
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
MOS CODRU: Pe mine nu ma clatina furtuna Am fost in viscol si altadata si vinturile nu m-au doborit Asa batrin, mergeam si acum la lupta, ca-n celalalt razboi. Dar l-am trimis de Mitru Stii bine ce i-am spus: Tu du-te si lupta-te cu barbatie Eu ramin aici in codru, cu radacinile in pamint, ca un stejar pe culme. Ramin ca sa pazesc cantonul ce ti-l las tie mostenire Dar nu uita ca linia e rupta ci colo, podul sta pe-o granita pustie, ca spinzurat de marginile a lor doua tari
"
DINCOLO DE VALE poezie de EUGEN GROZA

" Glasul lui ne-a calauzit ca un clopot de turma pina am iesit in drumul cel bun, apoi ne-a parasit. Dupa multe orbecaieli cu alunecari si cazaturi, cind dus de subtiori, cind luat aproape in circa (mi-era teama calare), am ajuns noaptea la o casa de vinatoare, intr-un munte vestit pentru bogatia lui in cocosi, unde am picat frint.
Aici vremea cumplita s-a tinut scai, cu viscoliri de zapada izbita in obloane de vinturile ce se invirtejeau dintr-o suta de parti deodata. Barometrul sta neclintit la furtuna. Dupa citeva zile de morfoleala, privind culmile din ce in ce mai burzuluite, vinatorii s-au grabit sa ma paraseasca. Prea eram pagubos! Am ramas doar cu padurarii, cu care izbutisem sa ma inteleg. Pricepusera si ei ca trebuie cu orice chip sa trag in poza cocosii, si mai ales sa-i prind facind renumitele lor jocuri si oratii de nunta. Dar tot mai zimbeau, seriosi, pe sub mustati, aratind la aparatele mele.
- Pai d-ta, cocoane, vrei sa te apropii de ei cu fiarele astea?"
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Mic dicționar mitologic greco-roman
Vînturile = Venti.