eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă vital?

Care e vital?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "vital":
la bergson principiu dinamic, energie prezentă în toate formele de existență, determinând evoluția neîncetată a acestora
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Si-l veti lucra cu tineresc avint,
Si chipul lui mai viu se va aprinde in tineresc elan cintind.
"
Sufletul lumii poezie de Tudor Vianu

" Dupa o mica tacere, un magistrat, lasind cartea din mina, ceru ingaduinta sa ne spuie o intamplare de-a lui, careia de-abia acum ii gaseste rostul si ii intelege legaturile.
- Eram, incepu el, judecator de pace al unui ocol rural, intr-un tinut deluros acoperit cu paduri feciorelnice, la poalele muntilor. Ape furioase sfisiasera odinioara pamintul si ripi imense cu straturi culcate de huma vinata, vargata cu gresie alba, dau o impresie de arhaism si primitivitate tulburatoare. Nicaieri n-am mai vazut cer sfisiat de apusuri mai adinci si mai misteriose, prin care se scurgea, galben, peste meleaguri incremenite in vechime, parca singele melancolic al unor ere de mult incheiate in restul lumii tvju m-asmira daca gaurile negre se deschideau in peretii malurilor nu erau guri de pesteri, pline de osemintele trecutului, ca cele din albumele ce rasfoiram. Tinutul sta inca bogat in vinat, mai ales lupi si vulpi, chiar jderi si risi, dar numa interesa vinatoarea. Pe atunci nu ma gindeam decit la cariera mea, cum sa inaintez si sa scap mai repede de acolo.
incepusem totusi sa adun rudimente de drept popular si frinturi de obiceiul pamintului, pentru un studiu pus la cale sa-mi tie de urit."
In mijlocul lupilor poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ELÁN2, elanuri, substantiv neutru Însuflețire creatoare, avînt, entuziasm. Elanul cu care oamenii muncii din țara noastră desfășoară, sub conducerea partidului, lupta pentru construirea socialismului constituie un izvor nesecat de noi și noi realizări. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2751. Pasionatele elanuri patriotice din aceste legende au cauza și în mijlocul social în care trăia poetul [Bolintineanu]. DEMETRESCU, O. 161. Încîntat, se depărtă cu ea într-un elan furtunos și triumfal. REBREANU, R. I 221.