eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă vomică?

Care e vomică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "vomică":
nume dat semințelor mature ale unui arbust tropical strychnos nuxvomica care conțin stricnină
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Eu sa stiu sa aleg
Cat de bine-i sa dormi intr-o nuca!

"
INTR-O nuca poezie de Ana Blandiana

" Dar are sot si-aceasta-i intrebarea...
Cu miez de nuca o-mbuibase ma-sa, Si straie i-a facut — numai matasuri
De-acele chinezesti si de Bender,"
Boccacio poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NÚCĂ, nuci, substantiv feminin

1. Fructul nucului, cu miezul comestibil, învelit într-o coajă lemnoasă tare, acoperită de o coajă cărnoasă verde, care, după coacere, crapă și se usucă. Întocmai ca nuca veche era și fața lui. DUMITRIU, N. 91. Legă pe țigancă de coadele cailor, împreună cu un sac de nuci. ISPIRESCU, L. 71. Copii eram noi amîndoi, Frate-meu și cu mine. Din coji de nucă car cu boi Făceam și înhămam la el Culbeci bătrîni cu coarne. EMINESCU, O. IV 74.
       • Expresia: A se potrivi (sau a se lovi) ca nuca-n perete = a nu se potrivi de locuțiune Pe loc cîrpește o minciună, care se potrivea ca nuca în părete. CREANGĂ, P. 47.

2. (În expresie) Nucă de cocos = fructul comestibil al cocotierului. Vedea pădurile de smarald... nucile de cocos, ciorchinii de banane, lianele și orhideele, îmbrățișînd copacii seculari. BART, E. 307. Nucă vomică = semințele unui arbore sălbatic răspîndit în India, Australia, Indochina etc. din care se extrag substanțe utilizate în farmacie și în industria chimică.

3. Piesă formată dintr-o tijă metalică filetată la un capăt și terminată la celălalt cu un fus sferic, servind la realizarea legăturii de articulație dintre două organe de mașină.