eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție contract tip


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Contract [ con-tract ]
VEZI SINONIME PENTRU contract PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului contract tip în mai multe dicționare

Definițiile pentru contract tip din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT, contracte, substantiv neutru Convenție, de obicei scrisă, încheiată între două părți cu scopul de a stabili ansamblul de obligații reciproce ale acestora, valabile într-un termen limitat. Oricine deține un imobil fără contract de închiriere sau fără chirie, va plăti, în contul chiriei, impozitul prevăzut. B. O. 1953.

2. Facem contract... se aliază două puteri... voi ne dați brazdă mai adîncă-noi vă vom da pine mai multă și mai bună. CAMILAR, TEM. 293. Domnu Iorgu Vasiliu trimite după Bogza și Cuțui, ca să vie să facă contract pentru brînză. SADOVEANU, B. 221.
       • Contract de muncă = înțelegere scrisă sau verbală, potrivii căreia un angajat se obligă să presteze o anumită muncă, în schimbul unei remunerații. Dreptul de organizare al muncitorilor fusese desființat. Contractul de muncă-anulat. PAS, Z. IV 170. Contract colectiv (de muncă) = convenție scrisă, încheiată de o instituție sau o întreprindere cu muncitorii și funcționarii respectivi, reprezentați prin comitetul sindical. Contractul colectiv este o puternică armă mobilizatoare și organizatoare a muncitorilor, tehnicienilor, inginerilor și funcționarilor în lupta pentru îndeplinirea și depășirea planului de stat. REZ. HOT. I 203. Contractul colectiv, care îmbină interesele statului privind dezvoltarea economiei socialiste cu apărarea intereselor și cu grija pentru ridicarea continuă a nivelului de trai al celor ce muncesc, se dovedește a fi, an de an, un factor tot mai puternic de antrenare a muncitorilor și tehnicienilor în lupta pentru plan, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2707. Contract bilateral vezi bilateral.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CONTRACT
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT (< germană, latina) substantiv neutru

1. (Dr.) Acord de voință între două sau mai multe persoane fizice sau juridice în scopul de a da naștere unor drepturi și obligații ori de a le transmite sau stinge; convenție.
       • Contract de muncă = contract încheiat de o persoană fizică cu o lată persoană fizică sau juridică prin care cea dintîi se obligă să presteze celei din urmă o anumită muncă muncă în schimbul unui salariu.
       • Contract economic = contract încheiat între două întreprinderi avînd ca obiect furnizarea de produse, executarea de lucrări sau prestarea de servicii.
       • Contract de autor = contract prin care un autor se obligă față de o instituție specializată în valorificarea dreptului de autor să cedeze, contra cost, drepturile de proprietate intelectuală în anumite condiții și pentru o perioadă limitată în timp.
       • Contract de căsătorie = act juridic al căsătoriei prin care se stabilesc, pe cale de tranzacție, raporturile patrimoniale dintre soți.

2. (FILOZ.) Contract social = teorie care explică originea și natura statului pe baza unei convenții încheiate expres sau tacit între indivizii înșiși (Hobbes), între indivizi și și suveran (Locke), între fiecare individ și comunitate (Rousseau) și care constituie fundamentul ordinii civile.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

contract
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru contract:
contráct sn [Atestat: ȘINCAI, HR. 132/8 / V: condrát, contractcondráct, contractát / Plural: contracte și (înv) contracturi / Etimologie: franceza contrat, lat contractus] 1 Acord încheiat ca urmare a înțelegerii intervenite între două persoane fizice sau juridice, pentru crearea, modificarea sau stingerea unor drepturi și obligații în relațiile dintre ele Si: convenție, (înv) contractus. 2 (Ccr) Act scris ce consemnează acest acord Si: convenție. 3 (Îs) contract de muncă Convenție încheiată de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze, în favoarea celui din urmă, o anumită muncă în schimbul unui salariu. 4 (Îs) contract colectiv de muncă Convenție scrisă încheiată de instituție sau de o întreprindere cu propriii săi muncitori și funcționari, reprezentați de comitetul sindical. 5 (Îs) contract social Teorie socială potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenții prin care oamenii renunțau de bunăvoie la drepturile lor naturale în folosul unui organ suprem ce se obliga să le apere viața și proprietatea.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CONTRACT
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT substantiv neutru

1. convenție, înțelegere scrisă prin care două sau mai multe părți se obligă reciproc la ceva.
contract de muncă = contract potrivit căruia cineva se obligă să presteze o anumită muncă în schimbul unei retribuții; contract colectiv de muncă = contract încheiat de o instituție sau întreprindere cu muncitorii și funcționații respectivi, reprezentați prin comitetul sindicatului; contract economic = contract între două întreprinderi prin care o parte se obligă să livreze anumite produse, să presteze un serviciu sau să execute o lucrare, iar cealaltă să plătească prețul mărfii sau al lucrării, ori tariful serviciului efectuat.

2. teoria ŭlui social = teorie raționalistă potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenții între oameni.

3. (bridge) număr de levate la care s-a angajat un jucător. (< latina contractus, limba franceza contrat)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CONTRACT
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT, contracte, substantiv neutru Acord încheiat între două sau mai multe persoane (fizice sau juridice), din care decurg anumite drepturi și obligații; act, înscris ce consemnează acest acord; convenție.
       • Contract de muncă = contract încheiat de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze în favoarea celei din urmă o anumită muncă în schimbul unui salariu.
       • (filozofie) Contract social = teorie care explică originea și natura statului pe baza unei convenții încheiate expres sau tacit între indivizii înșiși, între indivizi și suveran, între individ și comunitate.

– Din limba franceza contrat, latina contractus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CONTRACT
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT, contracte, substantiv neutru Acord încheiat, ca urmare a înțelegerii intervenite între două sau mai multe persoane (fizice sau juridice), pentru crearea, modificarea sau stingerea unor drepturi și obligații în relațiile dintre ele; act, înscris ce consemnează acest acord; convenție.
       • Contract de muncă = contract încheiat de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze în favoarea celei din urmă o anumită muncă în schimbul unui salariu.

– Din limba franceza contrat, latina contractus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

contract
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru contract:
contráct (contrácte), substantiv neutru

– Acord încheiat între două sau mai multe persoane. latina contractus (secolul XVIII), sau din limba franceza contrat, cu influența lui act.

– derivat contractual, adjectiv, din limba franceza ; contracta, verb din limba franceza contracter; contractant, substantiv masculin, din limba franceza ; contracciu, substantiv masculin (concesionar), probabil prin intermediul limba turcă kontrato, cu sufix -çi; contractil, adjectiv (contractabil); contracțiune, substantiv feminin (contractare); contractură, substantiv feminin (contractare).
Forme diferite ale cuvantului contract: contrácte

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

CONTRACT
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRACT s.

1. acord, aranjament, combinație, convenție, înțelegere, învoială, învoire, legămînt, pact, tranzacție, (învechit și popular) legătură, (popular) tîrg, tocmeală, tocmire, (Muntenia) prinsoare, (învechit) așezămînt, cuvînt, simfonie, sulf, șart, (argotic) șustă. (Conform contract.)

2. (juridic) convenție, (învechit și regional) zdelcă. (contract de vînzare-cumpărare.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

contract
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru contract:
*contráct n., plural e (latina contractus, limba franceza contrat). Învoĭală, convențiune. Hîrtia pe care e scrisă această învoĭală. Contract de căsătorie, convențiune care regulează raporturile de interes între soțĭ.

– popular condrat (limba neogreacă kondráton, scris kontr-, despre italiana contratto).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CONTRACT
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CONTRACT:
CONTRÁCT contracte n.

1) Acord stabilit între două persoane sau între două grupuri sociale; convenție.

2) Tratat internațional cu caracter bilateral sau multilateral; convenție. /<fr. contract, latina contractus
Forme diferite ale cuvantului contract: contracte

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

contract
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru contract:
contract n.

1. convențiune între două sau mai multe persoane;

2. actul scris ce constată această convențiune: contract de vânzare, de căsătorie.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

contract
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru contract:
contráct substantiv neutru, plural contrácte
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

contract
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru contract:
contráct substantiv neutru, plural contrácte
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CONTRACT TIP'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL contract
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului contract dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
132/8 / V: condrát, contractcondráct, contractát / Plural: contracte și înv contracturi / Etimologie: franceza contrat, lat contractus] 1 Acord încheiat ca urmare a înțelegerii intervenite între două persoane fizice sau juridice, pentru crearea, modificarea sau stingerea unor drepturi și obligații în relațiile dintre ele Si: convenție, înv contractus.
3 Îs contract de muncă Convenție încheiată de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze, în favoarea celui din urmă, o anumită muncă în schimbul unui salariu.
4 Îs contract colectiv de muncă Convenție scrisă încheiată de instituție sau de o întreprindere cu propriii săi muncitori și funcționari, reprezentați de comitetul sindical.
5 Îs contract social Teorie socială potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenții prin care oamenii renunțau de bunăvoie la drepturile lor naturale în folosul unui organ suprem ce se obliga să le apere viața și proprietatea.
Conform contract.
Contract de vînzare-cumpărare.
CONTRÁCT contracte n.
Contract de vânzare-cumpărare.

GRAMATICA cuvântului contract?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului contract.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul contract poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul contract sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul contract are forma: contrácte

CUM DESPART ÎN SILABE contract?
Vezi cuvântul contract desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul contract?
[ con-tract ]
Se pare că cuvântul contract are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL contract
Inţelegi mai uşor cuvântul contract dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Contract de muncă = înțelegere scrisă sau verbală, potrivii căreia un angajat se obligă să presteze o anumită muncă, în schimbul unei remunerații
Contract colectiv de muncă = convenție scrisă, încheiată de o instituție sau o întreprindere cu muncitorii și funcționarii respectivi, reprezentați prin comitetul sindical
De muncă = c
Economic = c
De autor = c
De căsătorie = act juridic al căsătoriei prin care se stabilesc, pe cale de tranzacție, raporturile patrimoniale dintre soți
Social = teorie care explică originea și natura statului pe baza unei convenții încheiate expres sau tacit între indivizii înșiși Hobbes, între indivizi și și suveran Locke, între fiecare individ și comunitate Rousseau și care constituie fundamentul ordinii civile
♦ contract tip de muncă = contract potrivit căruia cineva se obligă să presteze o anumită muncă în schimbul unei retribuții; contract tip colectiv de muncă = contract încheiat de o instituție sau întreprindere cu muncitorii și funcționații respectivi, reprezentați prin comitetul sindicatului; contract tip economic = contract între două întreprinderi prin care o parte se obligă să livreze anumite produse, să presteze un serviciu sau să execute o lucrare, iar cealaltă să plătească prețul mărfii sau al lucrării, ori tariful serviciului efectuat
Teoria ŭlui social = teorie raționalistă potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenții între oameni
Contract de muncă = contract încheiat de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze în favoarea celei din urmă o anumită muncă în schimbul unui salariu
filozofie Contract social = teorie care explică originea și natura statului pe baza unei convenții încheiate expres sau tacit între indivizii înșiși, între indivizi și suveran, între individ și comunitate
Contract de muncă = contract încheiat de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituție, prin care cel dintâi se obligă să presteze în favoarea celei din urmă o anumită muncă în schimbul unui salariu

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL contract

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune adjectiv de gală?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
odinioară, cândva, în trecut
acid care conține grupul so3h și se obține din acidul sulfuric prin înlocuirea unui grup hidroxil cu un anion anorganic sau un grup organic 3
de sărbătoare, solemn
a fi slujbaș la stat
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app