eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv gard

Care sunt diminutivele pentru gard?

Vezi mai jos gard”?
Cuvinte cu inţeles micşorat gard”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru gard
Diminutive gard:
gărduleţ,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
gard1 sn [Atestat: CORESI, PS. 391 / Plural: uri / Etimologie: vsl градъ cf alb gardh] 1 Construcție de lemn, de metal, de zidărie, din împletituri de nuiele sau ostrețe, de spini, bolovani sau târși care împrejmuiește o curte, un teren, o grădină etc. Cf cunună, stobor, uluci, zaplaz. 2 (Îc) viu Plantație deasă de arbuști ca un gard (1), care împrejmuiește un loc sau are rol de element decorativ. 3 (Îe) A-i părea ul pârleaz A fugi mâncând pământul. 4 (Înv; îe) N-are a face banul birului cu ul țarinei N-are a face una cu alta. 5 (Îe) A legat cartea de Nu se mai ocupă de învățătură (aproape) deloc. 6 (Îe) ul rău învață vita vicleană Obstacolele puse in calea cuiva din răutate împing omul să devină șmecher. 7 (Îe) Păsările fripte nu se găsesc în parii urilor Avantajele, indiferent de natură, nu se găsesc peste tot și cu ușurință. 8 (Pop; îs) Copil de după (sau de la umbra ului, ori făcut după ) Copil din flori. 9 (Pop; îe) Propteaua ului Persoană leneșă (și urâtă). 10 (Îe; despre bărbați) A sări (peste) uri A umbla după femei. 11 (Îae; despre femei) A umbla după bărbați. 12 (Îe) A-și pune la gură A-și impune tăcere Si: a-și pune lacăt la gură. 13 (Îae; la imperativ) Tacă-ți gura! 14 (Îe) A nimeri (sau a da) (ca Ieremia) cu oiștea-n A face o gafă. 15 (Îe) A lega pe cineva la (sau de) A păcăli. 16 (Îe) A se ține de ceva ca orbul de A persevera într-o acțiune. 17 (Îe) A da din (sau din ul Mântulesei sau, reg, din ul Oancei, Răzoarei, Bârlobrezoaei, Iloaei) A nu da cuiva ceea ce ți-a cerut. 18 (Îe) A ajunge ca ul A slăbi foarte rău. 19 (despre o ocupație, o afacere; îlv) A o lega la A abandona Si: a o pune în cui. 20 Țarc care împrejmuiește stogul de fân. 21 Împletitură de nuiele sau de trestie. 22 Gard (21) pus de-a curmezișul unei ape curgătoare pentru prinsul peștilor. 23 (Trs) Grădină. 24 Obstacol de la probele atletice de alergări. 25 (Lpl) Probă atletică în care se folosesc garduri (24).

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive


Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Amenajare hidraulică?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
a fi foarte îndrăgostit de cineva
parfum extras din levănțică
amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale
mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app