eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv larg

Care sunt diminutivele pentru larg?

Vezi mai jos larg”?
Cuvinte cu inţeles micşorat larg”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru larg
Diminutive larg:
destul de larg, de lejer, lărguţ, cam larg, comod,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LARG1, larguri, substantiv neutru

1. Loc deschis care se întinde departe, în toate direcțiile; întindere mare, spațiu nelimitat. Răsare o zi ca orice zi Pe largurile țării noastre, Cu frămîntări și bucurii, Cu zări ca lacurile-albastre. DEȘLIU, M. 20.
       • Largul văii = loc unde o vale iese dintre doi munți. Largul văii gemea sub belșugul greu al sămănăturilor, ce se legănau în valuri verzi. HOGAȘ, DR. 241.
       • Locuţiune adverbiala În lung și în larg vezi lung.
       • locuțiune prepoziție În largul (unui loc) = pe toată suprafața unui loc întins. Vîntul se ogoiase și el, și acu trecea ca un plîns greu numai, în largul cîmpiilor și prin văzduhul umed. SADOVEANU, O. I 150. Cînd începu soarele a cumpăni dincolo de amiază, ieșirăm in largul plaiurilor acestui munte mai mărunt decît Goșmanul. HOGAȘ, M. N. 211. Ceru-i fără pată cît de slabă în tot largu-i de jur împrejur. CARAGIALE, O. I 368.
       • Expresia: A fi (sau a se simți) la (în) largul său = a fi (sau a se simți) în deplină libertate, nesupărat, nestingherit. Seara numai, seara Mă simt la largul meu. COȘBUC, P. I 61. Văzîndu-se Pepelea acum la largul său, sări gardul din ogradă și se... duse. SBIERA, P. 21. Dragă primăvară, De-ai veni cînd aș verb reflexiv:ea eu... Să fiu iar la largul meu. ALECSANDRI, P. A. 56.

2. (În legătură cu marea) Loc depărtat de țărm. Toată lumea de pe cheu își îndrepta ochii spre larg. BART, E. 116. De fiori încremenește Largul apelor adînci. COȘBUC, P. I

12.
       • locuțiune adjectiv De larg (despre pescari) = care pescuiește în largul mării. Departe de tot se zăreau verb reflexiv:eo patru-cinci lotci, tot din Danilofca, și dincolo de orizont erau de bună seamă altele: toți pescari de larg risipiți pe acel colț de mare. DUMITRIU, P. forme

4.
       • Locuţiune adverbiala În larg = departe de țărm, pe apă. La nouă ore bricul Mircea va părăsi portul Sulina, ieșind în larg. BART, S. M.

13.
       • locuțiune prepoziție În largul mării = într-un loc depărtat de țărm. În largul mării corabia s-oprește Cînd vîntul nu mai suflă și pînza pe catart Atîrnă ne-nstrunată. MACEDONSKI, O. I 108.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A nu fi cu picioarele pe pământ?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
realizarea veniturilor bugetare și utilizarea lor pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute în buget
baghetă de magician, prin extensie de scamator
a nu avea simțul realității
concluzie scrisă asupra anchetării unei cauze penale, folosită ca bază la dezbaterile unui proces
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app