eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv musca

Care sunt diminutivele pentru musca?

Vezi mai jos musca”?
Cuvinte cu inţeles micşorat musca”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru muscă
Diminutive muscă:
musculiţă,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
MÚSCĂ, muște, substantiv feminin

I.

1. Denumire dată mai multor genuri de insecte cu aparatul bucal adaptat pentru supt, dintre care cea mai cunoscută (Musca domestica) trăiește pe lângă casa omului; prin generalizare (popular) nume dat oricărei insecte mici, zburătoare, căreia nu i se cunoaște numele.
       • Expresia: Să se audă musca! = să fie tăcere deplină, să fie liniște perfectă. Rău de muscă = a) (despre cai) nărăvaș; b) (despre oameni) care nu-și poate înfrâna simțurile; senzual. A cădea (sau a se băga) ca musca-n lapte = a sosi undeva într-un moment rău ales sau interveni într-o discuție în mod nepotrivit. A fi (sau a se ști, a se simți) cu musca pe căciulă = a fi (sau a se ști, a se simți) vinovat. A se aduna (sau a se strânge, a veni) ca muștele (la miere) = a se aduna undeva în număr mare. A muri ca muștele = a muri în număr foarte mare. A se speria de toate muștele = a se speria de orice fleac, de toate nimicurile.
       • Compuse: musca-țețe = insectă din Africa ecuatorială, care transmite boala somnului (Glossina palpalis); muscă-columbacă = insectă de circa 5 mm lungime, care inoculează la vite și la oameni o substanță foarte toxică (Simulium columbaczensis); muscă-verde = insectă de culoare verde, cu reflexe metalice, care depune ouăle pe cadavre, pe alimente (mai ales pe carne) etc. (Lucilia caesar); muscă-cenușie-de-carne = insectă de culoare cenușie, care depune larvele pe alimente, pe carne etc. (Sarcophaga carnaria); muscă-de-cal = insectă de culoare brună-roșcată, parazită pe suprafața corpului unor animale (Hippobosca equina); musca-cireșelor = insectă de culoare neagră care depune ouă în cireșe în perioada coacerii (Rhagoletis cerasi); muscă-de-varză = insectă ale cărei larve atacă varza și alte plante din familia cruciferelor (Chortophila brassicae); muscă-mare (sau -albastră, -de-carne) sau musca-hoiturilor = specie de muscă mare, cu abdomenul albastru lucios, care își depune ouăle pe cadavre, pe alimente etc. (Calliphora vomitoria); muscă-bețivă = insectă foarte mică, care trăiește în roiuri și își depune ouăle în must (Drosophila funebris sau fenestrarum).
♦ Muscă artificială = imitație de insecte sau de larve, montată pe cârligul de pescuit și folosită ca momeală pentru pești.

2. (învechit și popular) Albină.

II. prin analogie

1. (La oameni) Smoc de păr lăsat să crească sub buza inferioară.
♦ Mustață foarte mică.

2. (regional) Cavitate înnegrită pe care o prezintă dinții calului, după care i se poate aprecia vârsta.

3. (popular) Vână neagră la rădăcina nasului (evidentă la unele persoane).

4. (La tir) Punct negru situat în mijlocul panoului de tragere; (la plural ) lovituri în centrul țintei.

5. (regional) Punct de broderie la cusăturile cu motive naționale.

6. (Sport) Categorie de greutate în care sunt încadrați sportivii între 48 și 51 kg la box, iar la lupte juniorii până la 49 kg și seniorii până la 52 kg.

– latina musca.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Ciorbă de burtă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
a-și mări viteza de deplasare pe jos; a fugi
a parcurge cu mintea anumite fapte etc
ciorbă făcută din stomac de vacă
care are pigmentație neagră, galbenă etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app