eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv piept

Care sunt diminutivele pentru piept?

Vezi mai jos piept”?
Cuvinte cu inţeles micşorat piept”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru piept
Diminutive piept:
pieptuț, pieptişor,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
PIEPT, (1, 2,

4) piepturi, substantiv neutru, (3) piepți, substantiv masculin

1. substantiv neutru Parte superioară a corpului, de la abdomen până la gât, la om și la unele animale vertebrate; torace; specializare partea anterioară (și exterioară) a acestei regiuni; p. restr. organ din interiorul cavității toracice (inimă sau plămân).
       • Locuţiune adverbiala În piept = de-a dreptul (în sus), pieptiș.
       • locuțiune adjectiv și adverb Piept la piept = (despre lupte, felul de a lupta etc.) (care se desfășoară) în mod direct, din apropiere, corp la corp; la baionetă. Piept în piept = (care este) unul contra celuilalt, față în față, (aproape) ciocnindu-se.
       • Expresia: Cu pieptul deschis = fără teamă, direct. Cu capul în piept = cu capul plecat (de rușine, de supărare etc.). A strânge (pe cineva) la piept = a îmbrățișa. Cu mâinile (încrucișate) la (sau pe) piept = a) în inactivitate; b) mort, decedat. A pune mâinile pe piept = a muri. A da piept cu cineva (sau cu ceva) = a se împotrivi cuiva (sau la ceva); a înfrunta direct pe cineva (sau ceva), a se lupta cu cineva. A lua (ceva) în piept = a înfrunta ceva direct, a lupta pentru a cuceri sau pentru a învinge ceva. A ține (cuiva) piept = a rezista, a nu se da bătut; a se împotrivi, a înfrunta; a concura cu succes. A(-și) pune pieptul (pentru cineva sau ceva) sau a apăra cu pieptul (pe cineva sau ceva) = a apăra din răsputeri, a apăra cu viața. A-și sparge pieptul (strigând, vorbind etc.) = a striga din răsputeri, a obosi (strigând, vorbind etc. zadarnic). (A fi) slab de piept = (a fi) debil pulmonar, predispus la tuberculoză.
♦ (Și în sintagma boală de piept) Tuberculoză pulmonară.
♦ Carne de pe partea anterioară a cavității toracice a unor animale, folosită ca aliment; mâncare preparată din această carne.

2. substantiv neutru Sân (al femeii).
       • Expresia: (popular) A avea piept = (despre femeile cu copii mici) a avea lapte. A da piept = (despre femeile cu copii mici) a alăpta, a da să sugă.

3. S. m. Partea din față a unei piese de îmbrăcăminte, care acoperă pieptul (1).
       • Expresia: A lua (pe cineva) de piept = a cere cuiva socoteală, a sări la bătaie. A se lua (sau a se apuca, a se prinde) de piept cu cineva = a se împotrivi (cuiva); a se lupta, a se bate cu cineva.

4. substantiv neutru prin analogie Coastă de deal, de munte etc.; povârniș.

– latina pectus.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Foaie de observație?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
ansamblul regulilor compoziției decorative
abrasion proces de eroziune a țărmurilor marine și lacustre, desfășurat sub acțiunea mecanică a valurilor, mareelor, curenților, blocurilor de gheață etc
foaie pe care sunt notate zilnic tratamentul și evoluția bolii unui bolnav în spital
zonă care se întinde între 5° latitudine nordică și sudică și tropice; situat în această zonă, apropiată de cea ecuatorială; despre climă, vegetație etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app