eSursa - Dictionar de sinonime



Diminutiv pod

Care sunt diminutivele pentru pod?

Vezi mai jos pod”?
Cuvinte cu inţeles micşorat pod”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru pod
Diminutive pod:
pod de dimensiuni mici peste o apă mică, peste un șanț etc, podeţ,















Sursa diminutivelor: diverse dicţionare







In limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
POD, poduri, substantiv neutru

I.

1. Construcție de lemn, de piatră, de beton, de metal etc. care leagă între ele malurile unei ape sau marginile unei depresiuni de pământ, susținând o cale de comunicație terestră (șosea sau cale ferată) și asigurând continuitatea căii peste un obstacol natural sau artificial.
       • Pod de gheață = strat continuu de gheață care acoperă în întregime suprafața unui râu sau a unui lac ca urmare a unei perioade îndelungate de temperatură scăzută a aerului. Pod carstic = porțiune a tavanului unei peșteri rămasă suspendată în urma prăbușirii acestuia. Pod plutitor (sau umblător) = bac.
       • Expresia: A face pod cu palma mâinii = a pune mâna streașină la ochi pentru a putea vedea mai bine. (Sport) A face podul = a face o figură caracteristică prin îndoirea corpului pe spate în semicerc, cu sprijin pe mâini și pe picioare.
♦ Pod (I

1) demontabil, format dintr-un șir de bărci sau de plute legate de ancore sau de piloți. Pod de vase.
♦ Punte suspendată (mobilă) la o cetate sau la un castel medieval.

2. Platformă având forma asemănătoare cu a unui pod (I

1) și care servește ca loc de lucru, ca element de protecție etc.; specializare macara cu scheletul în formă de pod (I 1), pe care se deplasează aparatul de ridicare și de transportare a greutăților.
       • Pod-basculă = basculă prevăzută cu o platformă pe care se cântăresc în stațiile de cale ferată vagoanele încărcate cu marfă. Pod rulant = macara mobilă alcătuită dintr-un pod metalic care are o cale de rulare la oarecare înălțime deasupra solului și care se folosește în ateliere, în hale de montaj, în turnătorii etc. pentru ridicarea unor sarcini și deplasarea lor pe direcție orizontală. Pod basculant = pod metalic mobil, destinat circulației vagonetelor între rampele puțurilor de mină și colivia de extracție. Podul sondei = platformă folosită ca rampă pentru materialul tubular care se introduce sau se extrage din sondă. Pod de siguranță = platformă prevăzută cu deschideri pentru trecere, montată din loc în loc într-un puț de mină pentru a opri căderea unei persoane care ar aluneca pe scări sau pentru a reține o rocă desprinsă din pereți.

3. (învechit) Puntea unei nave.

4. (învechit) Pavaj din scânduri groase de stejar cu care se acopereau străzile; caldarâm; prin extensie stradă, uliță pavată cu scânduri. Podul Mogoșoaiei.

5. (În practicile religiei creștine ortodoxe) Bucată de pânză îngustă și lungă care se așterne din loc în loc pe parcursul unui cortegiu mortuar.

II. Spațiul dintre acoperiș și planșeul superior al unei clădiri.
       • Locuţiune adverbiala Din pod în pivniță = în întregime, complet.
       • Expresia: A călca (sau a se uita) (ca) din pod, se spune despre un om plin de sine, îngâmfat, încrezut. A cădea ca din pod = a rămâne surprins, uimit, dezorientat, buimac. A călca ca din pod = a merge cu pași nesiguri, greu.
♦ prin extensie Tavan, plafon.

III. prin analogie

1. (În sintagmele) Podul mâinii = dosul mâinii. Podul palmei = partea interioară a palmei, de la încheietura cu antebrațul până la degete.

2. Lucrare protetică dentară, metalică sau mixtă, folosită ca metodă terapeutică.

– Din limba slavă (veche) podŭ.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive





Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Bulb aortic?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
presiune cu care circulă sângele în artere, echivalentă cu presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților arteriali; presiune mai mare decât cea normală, constituind o stare patologică
vinerea din ajunul paștilor, în care creștinii țin post sever
dilatație a arterei aorte situată la ieșirea din inimă, existentă la pești și la batracieni
a întreprinde o acțiune riscantă
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app