eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv sort

Care sunt diminutivele pentru sort?

Vezi mai jos sort”?
Cuvinte cu inţeles micşorat sort”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru șorț
Diminutive șorț:
şorţuleţ,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SORȚ, sorți, substantiv masculin (Mai ales la plural ) Alegere, desemnare, repartiție, prin aruncarea unor zaruri, prin tragerea unor bilete etc., care lasă să decidă întîmplarea, dînd însă șanse egale tuturor participanților; zaruri sau bilete folosite la această operație.
       • Expresia: (A trage) la sorți = a) a hotărî, prin sorți, o împărțeală, un cîștig etc.; a participa, ca parte interesată, la o alegere prin sorți. Cine să fie purcar?

– La sorți! DELAVRANCEA, O. II 289; b) (și în expresie a trage sorți (sau sorț) a recruta prin sistemul sorților. Eram abia de douăzeci și unu de ani cînd îmi veni rîndul să trag la sorți. GANE, N. II 90. Constantin trăsese sorț de cu primăvară și-l luase dorobanț. GALACTION, O. I 126. A cădea (sau a ieși) la sorți = a fi ales sau desemnat prin sorți. A se alege sorții = a se ajunge la rezultat (în favoarea uneia dintre părți). Sorții trebuiau să se aleagă în scurt. SADOVEANU, O. I

4. Sorți de izbîndă = posibilități de reușită; șansă. Nu face niciodată încercări fără rost, fapte care n-au de fel sorți de izbîndă. CAMIL PETRESCU, O. II 441. Ochii tuturora se îndreptau curioși spre cei doi luptători, măsurîndu-le, după înfățișare, sorții de izbîndă. ANGHEL-IOSIF, C. L. 36.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A băga pe cineva în boală sau în boale?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
consoană lichidă 3 care se realizează printr-o succesiune rapidă de închideri și deschideri ale canalului fonator, determinată de vibrarea părții superioare a glotei, a uvulei, a vălului palatin sau a vârfului limbii
a spune cuiva o vorbă înțepătoare, a da cuiva o veste neașteptată și neplăcută
a înspăimânta pe cineva
sistem de transmisie a mesajelor prin unde hertziene
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app