eSursa - Dictionar de sinonime



Diminutiv za

Care sunt diminutivele pentru za?

Vezi mai jos za”?
Cuvinte cu inţeles micşorat za”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru za
Diminutive za:
zăluţă,















Sursa diminutivelor: diverse dicţionare







In limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ZA2, zale, substantiv feminin

1. (Și în forma zală) Fiecare dintre ochiurile unui lanț (vezi verigă); prin extensie (la plural ) lanț. De la munte la munte, Numai zale mărunte (Furnicile). SADOVEANU, P. C.

9. Lanțurile cad rupte zală de sală. RETEGANUL, P. V 33. Pentru trei mîndruțe-a mele, Purtai trei perechi de zale. matematică FOLK. 807. La podul cu zalele, Răsărit-a soarele. ȘEZ. I 291.
♦ Lanț mic de metal, întrebuințat mai ales ca podoabă; lănțișor. Mijlocul le era coprins de o cingătoare de curea cu ținte, cu zale aurite de care atîrna sabia. ISPIRESCU, M. vezi 44. 1 păreche brățări de aur cu zale. ODOBESCU, S. I 421.
♦ Cusătură de flori în formă de lănțișor, pe ie sau pe catrință. Kiro, Kirolină, Floare din grădină... Bine te-oi purta Și ți-oi cumpăra Rochiță cu zale, Lăsată pe șale. ALECSANDRI, P. P. 116.

2. (Mai ales la plural , cu valoare de sg.) Țesătură făcută din inele mici de fier, legate unul de altul; prin extensie haină făcută din această țesătură, și folosită în antichitate și în evul mediu de ostași spre a se apăra de loviturile dușmanilor. Oh! ce strălucite zale! ce coif mîndru! ce pieptar Minunat! DAVILA, vezi vezi 75. Dracul mă puse să nu mă dezbrac de za și să n-arunc coiful și sabia asta? DELAVRANCEA, O. II 172. S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta, Papa cu-a lui trei coroane puse una peste alta, Fulgerele adunat-au contra fulgerului care, În turbarea-i furtunoasă, a cuprins pămînt și mare. EMINESCU, O. I 146. La gît avea grumăjer rotund de zale de fer. ODOBESCU, S. I 65.
       • figurat Haide, suflete, ridică-ți leghioanele de gînduri Și-mbrăcate-n za eternă, întocmește-le în rânduri. VLAHUȚĂ, P. 83.

3. Zăbală.

– plural și: (Moldova) zăi (ȘEZ. VII 167).

– Variante: (regional) (1) zálă, (2) zále (ALECSANDRI, P. A. 112), zea, zeale (NEGRUZZI, S. I 148, ALECSANDRI, P. P. 63, ȘEZ. V 175), substantiv feminin

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive





Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Amor propriu?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
discuție realizată prin intermediul telefonului
limbă în care legătura dintre cuvinte este determinată de topică, de accent etc
prețuire uneori exagerată pentru propria persoană, sentiment al demnității provenit din conștiința propriei valori a cuiva
excitant care, sincronizat în mai multe repetiții cu un reflex înnăscut, sfârșește prin a produce singur un efect motor, secretor etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app