eSursa - Dictionar de sinonimeAntonime ajuta

Care sunt antonimele pentru ajuta?

Vezi mai jos cuvintele cu sens opus ale cuvântului ajuta”?
Antonim „a (se) ajuta”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a ajuta
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A ajuta:
a împiedica a încurca

Sursa antonimelor: Dicționar de antonime
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AJUTÁ, ajút, verb

I.

1. tranzitiv (Urmat adesea de determinări introduse prin prepoziție «la», «cu» sau de o propoziție cu verbul la conjunctiv) A da cuiva ajutor, sprijin, asistență. Să vie de acolo să ne ajute un tovarăș, doi. DUMITRIU, N. 247. Dacă nu l-oi ajuta eu, cine să-l ajute? CREANGĂ, P. 38.
       • Expresia: A-l ajuta (pe cineva) puterea sau capul, mintea etc. (mai ales în construcții negative sau limitative) = a avea capacitatea fizică sau intelectuală de a face un anumit lucru. Să-mi dea ajutor la trebi, după cît îl ajută puterea. CREANGĂ, P.

13.
       • reflexiv (Cu determinări introduse prin prepoziție «cu») A se servi de cineva sau de ceva ca ajutor, a lua pe cineva sau ceva în ajutor. Agățăm felinarele de stîncă și începem să ne urcăm printre doi pereți, ajutîndu-ne cu mîinile, cu bocancii, cu genunchii și cu spinarea. BOGZA, Ț. 63.
♦ reflexiv reciproc. Dă, sîntem datori a ne ajuta unii pe alții. CREANGĂ, P. 330.

2. intranzitiv A fi de folos, a sluji. I-a ajutat la prășit. Medicamentul nu i-a, ajutat, deoarece nu l-a luat la timp.
       • Badea-i călător, pornește. Pe mine mă părăsește, Nu-i ajute ce gîndește! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 160.
       • Expresia: Doamne-ajută = a) formulă de invocare a divinității, folosită de către cei superstițioși la începutul unei lucrări; b) (substantivat, rar) spor, mers bun al treburilor. Unde se întîmplă una ca asta, acolo nu-i niciodată doamne-ajută. MARIAN, O. I 278. La casa fără copii nu cred că mai este verb reflexiv:un doamne-ajută. CREANGĂ, P. 74; c) (substantivat, ironic) bătaie, lovitură; (concretizat) ciomag. Să nu te pomenești cu un doamne-ajută pe spinare! PANN, P. vezi 11 102.
       • locuțiune adjectiv (Mai) de doamne-ajută = (mai) de seamă, de oarecare valoare, cu care te mulțumești în lipsă de ceva mai bun. N-apucase calul să se depărteze o bucată de loc mai de doamne-ajută, și iată zmeoaica iară îi ajunge. ISPIRESCU, L. 194.