eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime relativ

Care sunt antonimele pentru relativ?

Vezi mai jos ale cuvântului relativ”?
Antonim „a (se) relativ”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime relativ
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Relativ:
absolut




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
RELATÍV, -Ă, relativi, -e, adjectiv

1. Care se referă, se raportă la ceva sau la cineva, care are legătură cu ceva sau cu cineva. Date relative la situația economică a țării noastre.
       • (gramatică) Pronume relativ = pronume care face legătura între propoziții subordonate și cuvinte din propozițiile regente pe care le determină. Propoziție relativă = propoziție subordonată introdusă printr-un pronume sau adverb relativ.
       • locuțiune prepoziție Relativ la... = în legătură cu..., referitor la..., cu privire la... Orice primiți de la Costică relativ la venirea lui, rog să-mi faceți și mie cunoscut. CARAGIALE, O. VII 29.

2. (În opoziție cu absolut) Care are o valoare dependentă de anumite condiții sau în funcție de punctul de vedere al cuiva. Frumosul este o noțiune relativă. ▭ Clasificarea oamenilor in pesimiști și nepesimiști... nu poate fi decît relativă. GHEREA, ST. Hristos II 299. Driturile capatate au sfințenia lor relativă. RUSSO, S. 157.
       • Adevăr relativ vezi adevăr. Cronologie relativă = cronologie care stabilește că un eveniment sau un fenomen a avut loc înaintea altuia sau după altul, fără ca să poată preciza cu exactitate data.
♦ Care depinde de un termen fără care ar fi fără sens. Mișcarea în sensul din cinematică e relativă, fiindcă nu are sens fără indicarea corpului la care se referă.
♦ (Adverbial) Aproximativ, mai mult sau mai puțin, aproape. A avut o viață relativ liniștită. SADOVEANU, E. 234. Am stat ș-am gîndit la soarta relativ bună pe care și-ar putea-o asigura un poet care s-ar deda la fabricarea versurilor de comandă. VLAHUȚĂ, O. A. 225.

3. Care privește relația dintre termeni considerați independent de această relație. Poziția relativă a două corpuri.
♦ Care nu există decît în relație cu altceva. După unele teorii idealiste spațiul ar fi relativ.