eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime subjuga

Care sunt antonimele pentru subjuga?

Vezi mai jos ale cuvântului subjuga”?
Antonim „a (se) subjuga”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a subjuga
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A subjuga:
a dezrobi a elibera




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime subjugare
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Subjugare:
dezrobire




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SUBJUGÁ, subjúg, verb

I. tranzitiv

1. (Cu privire la țări, popoare) A supune (prin forța armelor); a robi. A trecut timpul d-a mai subjuga popor. GHICA, A. 325.
       • reflexiv pasiv Valahia, obosită de atîte sîngeroase bătălii și necurmate zbuciumări, se subjugă de puterea otomanilor ce era pe atunci în apogeul său. NEGRUZZI, S. I 201. Bulgarii... pe la inceputul secolului al XI-lea... se subjugă de Vasile al II-lea, împăratul Orientului. BĂLCESCU, O. II 12.

2. (Cu privire la oameni, la clase sociale; prin extensie la ceea ce aparține oamenilor) A pune în dependență (economică) față de cineva, a răpi libertatea și independența (cuiva); a domina, a robi (prin exploatare). Pe noi nu ne-au putut subjuga nici prin băncile și creditele lor, nici prin industria lor. REBREANU, R. I 262. Tu faci bogat pe cîte-un nemernic, care apoi subjugă și chinuiește mulțime de oameni. RETEGANUL, P. IV 22. Cei tari se îngrădiră Cu-averea și mărirea în cercul lor de legi; Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră Contra celor ce dînșii la lucru-i osîndiră Și le subjugă munca vieții lor întregi. EMINESCU, O. I 56.