eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă a avea audiență la public?

Care e înțelesul expresiei a avea audiență la public?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a avea audiență la public":
a trezi interesul unui public numerosCe inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" M-am sculat. El mi-a luat mina si am pornit. De cum am iesit pe poarta, m-am razgindit. Parca o vointa nevazuta m-a oprit si, indaratnic, am dat sa ma intorc. Ma cuprinsese un dor de Margarita ca si cum n-o mai vazusem de ani, ca si cum as fi pierdut-o. Prietenul ma smulse si ma lua mai mult pe sus. M-a dus numai cu fagaduiala ca vrajitoarea are sa mi-o dea in brate chiar m seara aceea, ascultatoare ca o papusa.
In capul satului ne-am oprit la poarta farmecelor. A intrat intii prietenul sa ceara audienta Pentru mine. Mi-erau gindurile aiurea - ceea ce faceam savirseam automat, ca pentru altcineva strain. Dupa putin timp prietenul a iesit vesel si m-a infatisat Sibilei, o batrina inalta, descarnata, Putin adusa de spate, cu nas cocirjat, barba intoarsa in obrazul numai creturi. Dar ochii: doi carbuni aprinsi.
"
Iubire magica poezie de Vasile Voiculescu

" Dupa plecarea lui, ramanand inca Madame lonescu, a fost poftita la serata intima la palat, cu ocazia aniversarii Kaiserului. Ce trebuie sa fie pe sufletele politicianilor nostri? Ma prind ca-l denunta pe fiul lui Belzebut ca a vandut Nemtilor patria si natia rromane! - A propos, cand dai in publicitatea noastra peste cate un articolas asa mai cu haz, de ce nu mi-l trimiti, egoistule, si mie? Sa ma bucur si eu.
Ma rog tie, am aflat ca boerul Bogdan P. Hasdeu, din ordinul spiritelor, ar fi cerut printesei Maria o audienta ca sa-i remita testamentul lui in favoarea micului print Nicolae, si ca micul print, care nu-l cunostea, vazandu-l acu pentru prima oara, s-a repezit in bratele batranului ca la o veche simpatica cunostinta. Ce sa mai fie si asta? Pune-ma in curent. Trimite-mi gazetele cu stiri despre aceasta minunata imprejurare. Universul meu s-a pacatosit de tot. Astept nerabdator.
De pe vremea lui Luther nu s-a mai pomenit, draga Alceule, asa iarna. Dupa cateva zile de dezghet, de aseara (noteaza ca incet-incet de vreo saptamana, dupa gerul cel teribil care atinut vreo doua zile si trei nopti, barometrul a inceput sa coboare ajungand alaltaieri la 742, cu o temperatura de 0 si +1) de aseara, zic, a inceput sa ninga din putere. Azi joi, tramvaiele nu mai circula; trasurile pe roate si automobilele nici n-au iesit la piata, pentru ca se-nnomolesc in zapada; nu mai e chip sa umbli decat cu sania, si sanii sunt aci foarte putine, fiind aduse de la tara din imprejurimi. Acu cand iti acriu, joi la amiazi, zapada e pana la brau, si ninge mereu, marunt si cu temei. Vremea asta ma face sa-mi fie si mai dor de voi. Pe asa vreme, sa stam noi colea, sase persoane cuminti, la caldura, cu lumina dulce, cu o zupusoara de galinacee, ma rog frumos, cu o marinata de heringi prima, cu un curcanoi rumen pe varza acra straspurhi1, cu mere cretesti de California (o bunatate!) si ananas de Kamerun (o frumusete!), cu vinisor usurel de Mosel, cu bericica proaspata ca chihlimbarul; si pe urma, dupa masa, cafeluta cu caimac facuta de Madame Margot, si un paharel de licoare cordiala; si cucoanele, sub lumina lampii, sa sopteasca lucruri bune despre amicele si cunostintele dumnealor, si sa faca bagadele; si eu sa trag tigarica mea, si maestrul2 sa traga tigarica lui si pe urma sa traga la clavir ce-o vrea dumnealui si dumneata sa tragi la aghioase. Ah! ce lirica existenta! Halal de viata! Tare mi s-a facut dor de ea!"
Catre alceu urechia poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
audiénță substantiv feminin [Atestat: AXINTE URICARIUL, ap. LET. II, 154/8 / P: a-u- di-en-/ V: (înv) -ție, -ință / Plural: țe / Etimologie: franceza audience, lat audientia] 1 Întrevedere acordată unui solicitant de către o persoană cu funcție de răspundere. 2 Timpul cât durează o audiență (1). 3 (Îlv) A primi în A acorda o audiență (1). 4 (Pex) Interes pe care cineva îl poartă celui care i se adresează Si: atenție, înțelegere. 5 (Jur; spc) Ședință publică a tribunalului în care sunt ascultate părțile și pledoariile și este pronunțată sentința. 6 Acceptare entuziastă a ceva. 7 (Îe) A avea A trezi interesul unui public numeros. 8 (Îal) A avea influență asupra unui mare număr de persoane.