eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă clauză a națiunii celei mai favorizate?

Care e clauză a națiunii celei mai favorizate?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " clauză a națiunii celei mai favorizate":
clauză prin care, într-un acord internațional, un stat recunoaște altui stat în relațiile bilaterale de credit, financiare, de import-export aceleași avantaje și privilegii acordate și altor state
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Caci indata boierul s-a pus pe trai si ingrijiri, ca un om ce trebuia sa dureze cel putin un an, adica pina la Pastele viitor.
A chemat numaidecit avocatul sa-i vinda casa, cu clauza ca sa fie lasat sa locuiasca in ea cit va mai trai. Adat la vinzare niste actiuni din fondul lasat pentru pomenire. Atras numerarul destinat cheltuielilor de inmormintare si i-a deturnat intrebuintarea pentru mincare si bautura si a mai anulat alte danii si legate facute mostenitorilor.
"
Moarte aminata poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
cláuză substantiv feminin [Atestat: GHICA, S. 470 / P: cla-u / Plural: ze / Etimologie: franceza clause] 1 Dispoziție (specială) prevăzută într-o convenție, într-un contract etc. 2 (Îs) penală Clauză (1) Într-un contract civil prin care o persoană se obligă să plătească, în caz de neexecutare, o anumită sumă de bani. 3 (Îs) cominatorie Clauză (2) penală ce urmărește să asigure executarea contractului. 4 (Îs) compromisorie Dispoziție contractuală prin care părțile se obligă să soluționeze neînțelegerile pe cale arbitrală. 5 (Îs) de stil Clauză (1) ce se găsește în toate actele de aceeași natură. 6 (Îs) de ordin Dispoziție ce urmărește transmiterea unui drept de creanță prin gir. 7 (Îs) leonină Dispoziție contractuală care urmărește să asigure avantaje mult superioare unor contractanți în detrimentul celorlalți. 8 (Îs) aur Clauză (1) contractuală prin care debitorul se obligă să plătească în monedă de aur (sau în raport cu deprecierea monedei față de aur). 9 (Îs) za națiunii celei mai favorizate Clauză (1) dintr-un tratat ce atribuie beneficiarului avantajele acordate unor terți. 10 (Îs) de nerăspundere Convenție accesorie a unui contract prin care părțile înlătură, total sau parțial, răspunderea ce le-ar reveni în caz de neexecutare. 11 (Îs) rezolutorie Dispoziție dintr-un act juridic în temeiul căreia actul respectiv va fi reziliat dacă una din părți nu-și îndeplinește obligația (sau intervine un eveniment în afara voinței părților). 12 (Îs) testamentară Clauză (1) într-un testament ce cuprinde o dispoziție de ultimă voință.