eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă de avangardă?

Care e de avangardă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " de avangardă":
care merge, care conduce
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AVANGÁRDĂ, avangărzi, substantiv feminin Grup sau detașament de ostași care merge în fruntea unei trupe în mișcare, deschizîndu-i drumul.
       • figurat Partidul este avangarda proletariatului, avangarda care cîrmuiește nemijlocit, el este conducătorul. LENIN, la STALIN, O. VIII 43. Proletarii din lumea întreagă își strîng tot mai mult rîndurile în jurul avangărzii socialismului internațional, în jurul speranței și reazimului întregii omeniri progresiste

– Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 329.
       • Locuţiune adverbiala În avangarda... = în fruntea... Acel care rămîne în urmă din punct de vedere politico-ideologic, care trăiește din formulele învățate, care nu simte noul, nu va putea să pășească în avangarda maselor de oameni ai muncii. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2693.
       • locuțiune adjectiv De avangardă = care merge în frunte, care conduce, călăuzește; deschizător de drum. [Lenin] a fundamentat în chip strălucit rolul partidului de avangardă al proletariatului, ca forță care îndrumează și conduce toate organizațiile de masă ale proletariatului. LUPTA DE CLASĂ. 1953, nr. 1-2, 31.
       • Detașamentul de avangardă al clasei muncitoare

– partidul marxist-leninist. Purtătorul acestei teorii, purtătorul conștiinței socialiste este detașamentul de avangardă al proletariatului, este partidul. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 124, 3/3.

– Scris și: (după franțuzește, nerecomandabil) avantgardă.