eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă evangheliarul de la putna?

Care e evangheliarul de la putna?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " evangheliarul de la putna":
carte de cult 1488-1489, cuprinzând cele patru evanghelii, operă a caligrafului și miniaturistului palade secolul 15, pe care l-a decorat cu remarcabile frontispicii și inițiale
Definiție din
Dicționar religios
evangheliár, evangheliare substantiv neutru Carte bisericească de cult, care cuprinde părțile (pericopele) din Evanghelie scrise ce cei patru evangheliști: Matei, Marcu, Luca și Ioan, așa cum se folosesc ele la serviciul divin în tot cursul anului bisericesc; tetraevanghel; sfânta evanghelie.
♦ Evangheliarul de la Putna = carte de cult (1488-1489), cuprinzând cele patru evanghelii, operă a caligrafului și miniaturistului Palade (secolul 15), pe care l-a decorat cu remarcabile frontispicii și inițiale.
♦ Evangheliarul slavo-român de la Sibiu = carte de cult, cuprinzând primul text în limba română cu litere chirilice cunoscut până azi, tipărită la Sibiu între 1551 și 1553 (deci cu aproape un deceniu înainte de Coresi) de Filip Moldoveanu, care a tipărit și Catehismul luteran. Evanghelia după Matei din acest evangheliar este o traducere din slavonă în română, la care s-a folosit și textul german al Bibliei lui Luther. Constituie un important monument de limbă veche și de cultură românească și a fost publicat de Academia Română pentru prima oară în anul 1971. [Variante: evangheliér, vangheliár substantiv neutru].