eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă foaie de observație?

Care e foaie de observație?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " foaie de observație":
foaie pe care sunt notate zilnic tratamentul și evoluția bolii unui bolnav
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Adica in orice cazuri sa urmez eu cum imi place,
Fara a putea guvernul observatie a-mi face.
Cat pentru guvern si forma-i cea constitutionala,"
O profesiune de credinta poezie de Grigore Alexandrescu

"
Pana cand tot Pop Zabava, lenesul peste sapte sate, a bagat ochiul in observatie ca Stanica merge la brateta cu Valentin, dupa si inainte de taierea luminii. Si a mai bagat tot el de seama ca, in loc sa-si bata fala pentru pacatul de cu vara, ii lasa sa mearga tot la brateta in fata lui. Pe Valentin si pe Marioara, adica.
Si tarziu, tarziu de tot nici nu mai stiu a cui a fost bagarea de scama s-a vazut ca, atunci cand Valentin taia lumina electrica, varu' Stanica, imbiat de ceilalti sa-si cate si sa bata fata, intr-un papuc si-o opinca se ducea la vecina-sa Sevastita a lui Parvu de peste drum si gard, Sevastita cea cu brate rosii si rotunde."
INTR-UN papuc SI-O opinca poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
OBSERVÁȚIE, observații, substantiv feminin

1. Cercetare, examinare, observare (1); studiu. Orice creațiune presupune o îndelungată observație. IBRĂILEANU, spaniolă Hristos 226. Cînd făceam observațiile aceste fiziologice, înaintam încet. NEGRUZZI, S. I 308. Știința nouă întemeindu-se... pe observație, experiență, calcul, a continuat zdrobirea lumii vechi. BĂLCESCU, O. II 9.

2. Remarcă, constatare, observare (2). Mi-a făcut o serie de observații extrem de juste. BARANGA,

I. 160. În capul lui... ciocnirile cu lumea, încercările vieții au lăsat o comoară de observații. VLAHUȚĂ, O. A. 391.

3. Obiecție, critică; prin extensie mustrare, dojana, reproș. Aceste cîteva cuvinte pot să arate. cît de binevenită socotesc orice critică, orice observație făcută scrierilor mele. GHEREA, ST. Hristos II

8. Domnilor, nu primesc acasă la mine astfel de observații, pe care... le consider ca niște insulte. CARAGIALE, O. I 116. Să urmez eu cum îmi place, Fără a putea guvernul observație a face. ALEXANDRESCU, M. 171.

4. (În legătură cu verbele «a pune», «a ține», «a sta i), «a fi», «a se afla» etc., precedat totdeauna de prepoziție «sub») Supraveghere, pază. Bolnavul e ținut sub observație. Foaie de observație = formular pe care se notează zilnic evoluția bolii și -fazele tratamentului unui bolnav. Vardaru citi inscripțiile foii de observație. C. PETRESCU, Î. II 46.