eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă gen feminin, -ă și substantiv neutru?

Care e gen feminin, -ă și substantiv neutru?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " gen feminin, -ă și substantiv neutru":
gen gramatical care cuprinde ființe sau lucruri de sex femeiesc




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" ale amiezei de vara : acele ceasuri de toropeala si azur
- un azur feminin - si cand orice adiere ce scapata repede
printre frunze, la fel de repede ca o mireasa,"
STRIGATE poezie de Mircea Barsila

"
Amicul acesta tine, dupa parerea noastra si a tutulor cari au norocul sa-l cunoasca bine, un loc de onoare intre acei cativa, si iata pentru ce ne-am grabit sa-i punem intrebarea: ce zici de Moftul ? E pe de alta parte un om foarte franc, mai ales cu noi, asa de vechi si buni prietini, deprinsi a ne spune pe fata adevarul, tocmai pentruca voim sa nu incapa intre noi o clipa de indoiala despre stima ce ne datoram ca barbati cu mintea deplina - micile adulatiuni si complimente cu mari rezerve mentale sunt proprii iezuitismului feminin (- Ah ! ma chere belle, comme vous ętes resplendissante aujourd'hui, on dirait une rose ! - si peste cateva minute - A propos, j'ai rencontre tout l'heure la Ioneasca: elle etait atroce; elle avait une mine, ma parole d'honneur !).
"
Jurnalul nostru poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FEMINÍN, -Ă, feminini, -e, adjectiv De femeie, care aparține unei femei sau specific ei, privitor la o femeie, ca de femeie; femeiesc. Veșmînt feminin. Zîmbet feminin.
       • (Adverbial, rar) Apleacă feminin Grumazul său de fildeș pe toga sa de in. MACEDONSKI, O. I 107.
♦ (Despre genul unor părți de vorbire) Care are forma atribuită în gramatică numelor care denumesc ființe de sex femeiesc. Sînt de genul feminin numele ființelor de sex femeiesc și numele lucrurilor care, prin tradiție și prin analogie cu acestea, sînt considerate tot ca feminine. L. limba română 1953, nr. 2, 28.