eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ; în expresie tren anterior sau posterior?

Care e ; în expresie tren anterior sau posterior?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "; în expresie tren anterior sau posterior":
partea de dinainte sau de dinapoi a corpului unui animal
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Atuncea poate-n gand mi-ar trece
Sa tin in lume tren si casa,
Sa am bufoni cu tivge sece"
Castele-n Spania poezie de Alexandru Macedonski

" Maria-ta, e un strain afara,
Cam tren aros, dar pare-un om de seama,
Si... Adevarul parc-a zis ca-l cheama..."
Sfanta munca poezie de Alexandru Vlahuta
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
TREN, trenuri, substantiv neutru

1. Convoi de vagoane de cale ferată legate între ele și puse în mișcare de o locomotivă cu aburi, cu motor diesel sau cu forță electrică. Trenul... a trecut prin fața gării, și, cîștigînd din ce în ce viteză, s-a înfundat în întuneric, legănînd numai în urmă un ochi roșu. GALAN, Z. R. 113. Treceau de cîteva ori pe zi, pe lîngă casa noastră, trenuri iuți de pasageri și trenuri lungi de marfă cu mers greoi. STANCU, despre 240. Trenuri trec în șiruri lungi pe malurile apei, cu locomotivele pufăind și cu sute de capete omenești ivite la ferestre. BOGZA, C. O. 250.
       • Tren sanitar = tren amenajat pentru a transporta răniți sau bolnavi. Tren subteran = metrologie În adîncimea Moscovei, enorme cantități de pămînt sînt dislocate pentru a mări spațiul prin care pot circula trenurile subterane. BOGZA, M. S. 21. Mersul trenurilor vezi mers.
       • Expresia: A scăpa trenul = a scăpa o ocazie favorabilă.

2. Convoi de vehicule, formînd o unitate de transport, antrenate de unul sau de mai multe vehicule motoare, prin cablu, prin tracțiune animală etc.
       • Tren regimentar vezi regimentar. (Învechit) Tren de luptă = convoi de vehicule care alimentează cu muniții trupele din linia de luptă. Jimborean... se trezi din gînduri abia cînd treceau prin dreptul lui căruțele trenurilor de luptă. CAMILAR, N. I 154.

3. Ansamblu de dispozitive sau de mașini-unelte prin care trece un material în serie, în cursul efectuării unui proces tehnologic.
       • Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație. Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore. Tren de aterizare (sau de amerizare) = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion (sau un hidroavion) alunecă pe pămînt (sau pe apă) înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat (sau amerizat).

4. (medicină vet.; în expresie) Tren anterior (sau posterior) = partea de dinainte (sau de dinapoi) a corpului unui animal.

– Variante: (popular) trin (MIRONESCU, S. A. 38) substantiv neutru, (2, rar, franțuzism) trénă (ANGHEL-IOSIF, C. M. I 152) substantiv feminin