eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție tren


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Tren [ tren ]
VEZI SINONIME PENTRU tren PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului tren în mai multe dicționare

Definițiile pentru tren din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN, trenuri, substantiv neutru

1. Convoi de vagoane de cale ferată legate între ele și puse în mișcare de o locomotivă cu aburi, cu motor diesel sau cu forță electrică. Trenul... a trecut prin fața gării, și, cîștigînd din ce în ce viteză, s-a înfundat în întuneric, legănînd numai în urmă un ochi roșu. GALAN, Z. R. 113. Treceau de cîteva ori pe zi, pe lîngă casa noastră, trenuri iuți de pasageri și trenuri lungi de marfă cu mers greoi. STANCU, despre 240. Trenuri trec în șiruri lungi pe malurile apei, cu locomotivele pufăind și cu sute de capete omenești ivite la ferestre. BOGZA, C. O. 250.
       • Tren sanitar = tren amenajat pentru a transporta răniți sau bolnavi. Tren subteran = metrologie În adîncimea Moscovei, enorme cantități de pămînt sînt dislocate pentru a mări spațiul prin care pot circula trenurile subterane. BOGZA, M. S. 21. Mersul trenurilor vezi mers.
       • Expresia: A scăpa trenul = a scăpa o ocazie favorabilă.

2. Convoi de vehicule, formînd o unitate de transport, antrenate de unul sau de mai multe vehicule motoare, prin cablu, prin tracțiune animală etc.
       • Tren regimentar vezi regimentar. (Învechit) Tren de luptă = convoi de vehicule care alimentează cu muniții trupele din linia de luptă. Jimborean... se trezi din gînduri abia cînd treceau prin dreptul lui căruțele trenurilor de luptă. CAMILAR, N. I 154.

3. Ansamblu de dispozitive sau de mașini-unelte prin care trece un material în serie, în cursul efectuării unui proces tehnologic.
       • Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație. Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore. Tren de aterizare (sau de amerizare) = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion (sau un hidroavion) alunecă pe pămînt (sau pe apă) înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat (sau amerizat).

4. (medicină vet.; în expresie) Tren anterior (sau posterior) = partea de dinainte (sau de dinapoi) a corpului unui animal.

– Variante: (popular) trin (MIRONESCU, S. A. 38) substantiv neutru, (2, rar, franțuzism) trénă (ANGHEL-IOSIF, C. M. I 152) substantiv feminin

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

TREN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN, trenuri, substantiv neutru

1. Convoi de vagoane de cale ferată legate între ele și puse în mișcare de o locomotivă.
       • Tren subteran = metrou.
       • Expresia: A scăpa (sau a pierde) trenul = a scăpa o ocazie favorabilă.

2. Convoi de vehicule formând o unitate de transport, antrenat de unul sau mai multe vehicule motoare sau prin cablu, prin tracțiune animală etc.
       • (învechit) Tren de luptă = convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții trupele aflate în linia de luptă.

3. Ansamblu de dispozitive sau de mașini-unelte care îndeplinesc împreună un anumit rol funcțional, o anumită operație tehnică etc.
       • Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe. Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație. Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore. Tren de aterizare (sau de amerizare) = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion (sau un hidroavion) alunecă pe pământ (sau pe apă) înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat (sau a amerizat).

4. (În sintagma) Tren anterior (sau posterior) = partea de dinainte (sau de dinapoi) a corpului unui animal.

– Din limba franceza train.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

TREN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN, trenuri, substantiv neutru

1. Convoi de vagoane de cale ferată legate între ele și puse în mișcare de o locomotivă.
       • Tren subteran = metrou.
       • Expresia: A scăpa (sau a pierde) trenul = a scăpa o ocazie favorabilă.

2. Convoi de vehicule formând o unitate de transport antrenat de unul sau de mai multe vehicule motoare sau prin cablu, prin tracțiune animală etc.
       • (învechit) Tren de luptă = convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții trupele aflate în linia de luptă.

3. Ansamblu de dispozitive sau de mașini-unelte care îndeplinesc împreună un anumit rol funcțional, o anumită operație tehnică etc.
       • Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe. Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație. Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore. Tren de aterizare (sau de amerizare) = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion (sau un hidroavion) alunecă pe pământ (sau pe apă) înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat (sau amerizat).

4. (În sintagma) Tren anterior (sau posterior) = partea de dinainte (sau de dinapoi) a corpului unui animal.

– Din limba franceza train.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TREN
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN ansamblu de organe și agregate cu ajutorul căreia o aeronavă decolează și revine pe o suprafață identică celei de care s-a desprins. Trenul de aterizare asigură rularea pe sol cu ajutorul unor roți precum și staționarea la locul de parcare a aeronavei, putând fi montat sub fuzelaj sau sub aripi, în majoritatea cazurilor fiind escamotabil în interiorul fuzelajului sau a aripilor pentru a nu opune o rezistență suplimentară la înaintare. Trenul de aterizare triciclu (la dare bechia a fost înlocuită cu o roată cu jambă puternică, montată în botul avionului) conferă echipajului o mai bună vizibilitate de la începutul rulajului la decolare, avionul intră mai repede în viteză, la aterizare frânele pot fi acționate mult mai energic, fără a apărea pericolul capotării. Trenul de rulare este componentă a trenului de decolare-aterizare, în principal fiind alcătuit din roți. Trenul de amerizare este destinat hidroavioanelor, fiind constituit din cocă sau flotoare (vezi).
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

TREN
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN trenuri n.

1) Vehicul constând dintr-un șir de vagoane de cale ferată trase de o locomotivă. tren de pasageri.
       • tren de marfă mărfar. tren sanitar tren pentru transportul bolnavilor și răniților. tren subteran metrou. A scăpa (sau a pierde) trenul a pierde o ocazie favorabilă; a rata.

2) Șir de vehicule formând o unitate de transport. tren de automobile.
       • tren de luptă convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții liniile de luptă.

3) tehnic Totalitate a organelor unui sistem care realizează împreună o anumită operație.
       • tren de laminare dispozitiv al mașinii de filat cu ajutorul căruia sunt descrețite și așezate paralel fibrele. tren de roți sistem de roți dințate care se află pe același arbore. tren de aterizare (sau de amerizare) ansamblu de dispozitive cu ajutorul cărora un avion (sau un hidroavion) alunecă pe pământ (sau pe apă). tren anterior (sau tren posterior) partea de dinainte (sau de dinapoi) a unui animal. /<fr. train
Forme diferite ale cuvantului tren: trenuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

TREN
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN substantiv neutru

1. convoi de vehicule similare legate între ele, remorcat de un vehicul motor sau antrenat prin tracțiune animală, prin cablu de tracțiune etc.

2. ansamblu de două sau de mai multe dispozitive, organe ale unui sistem tehnic etc., identice sau similare, asociate în serviciu.
tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe; tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac la descrețirea și paralelizarea fibrelor; tren de aterizare = sistem de două sau trei roți cu ajutorul căruia avionul rulează pe sol; tren de unde = grup de unde prin suprapunerea unor unde armonice de frecvențe și amplitudini apropiate.

3. partea de dinainte sau de dinapoi a corpului unui animal. (< limba franceza train)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

TREN
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN substantiv neutru

1. Convoi de vehicule similare legate între ele, remorcat de un vehicul motor sau antrenat prin tracțiune animală, prin cablu de tracțiune etc.

2. (tehnică) Ansamblu de două sau de mai multe dispozitive, organe ale unui sistem tehnic etc. identice sau similare, care sunt asociate în serviciu.
♦ Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe; tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac servind la descrețirea și paralelizarea fibrelor; Tren de aterizare vezi aterizare.

3. Tren anterior (sau posterior) = partea dinainte (sau dinapoi) a corpului unui animal. [< limba franceza train].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

tren
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru tren:
*tren n., plural urĭ (în franceză train, despre trainer, a tîrîi. vezi antrenez). Șir de vagoane trase de locomotivă: tren rapid saŭ accelerat, tren de plăcere. Drum de fer, cale ferată: a pleca cu trenu, pe acolo nu e tren. Corp de trupe (considerate ca făcînd parte din cavalerie și comandate de ofițerĭ provenițĭ din cavalerie) însărcinate cu transportu bagajelor (maĭ ales cu subsistența) uneĭ armate: armata românească are cîte un divizion de tren de fiecare corp de armată. Șir de căruțe de bagaje ale unuĭ regiment (trenu regimentar) saŭ de munițiunĭ de artilerie (tren de artilerie).
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

tren
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru tren:
tren n.

1. șir de vagoane trase de o locomotivă: tren de mărfuri;

2. corp de trupe însărcinat cu transportul bagajelor: tren de echipaje;

3. toate cele trebuincioase pentru serviciul tunurilor: tren de artilerie;

4. numele unui joc de copii (= limba franceza train).

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

tren
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru tren:
tren (-nuri), substantiv neutru

– Convoi de vagoane de cale ferată legate între ele.

– Mr. tren. în franceză train, conform limba neogreacă τραινος (› mr.), limba turcă, limba bulgară tren.

– derivat trenă, substantiv feminin (coadă de rochie), conform Graur, BL, IV, 117.
Forme diferite ale cuvantului tren: -nuri

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

TREN
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TREN:
TREN substantiv locomotivă, mașină, (învechit și popular) car de foc, (regional) țug, (învechit) trăsură cu aburi. (tren cu vagoane.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

tren
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru tren:
tren, trenuri substantiv neutru (argoul lumii interlope) razie a poliției.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

tren
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru tren:
tren substantiv neutru, plural trénuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

tren
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru tren:
tren substantiv neutru, plural trénuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'TREN'
tremuríștremuríștetremurấndtremurósTRENTREN-AVIONtren-fúlgerTRENÁTRENÁJ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL tren
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului tren dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TREN trenuri n.
Tren de pasageri.
       • tren de marfă mărfar.
Tren sanitar tren pentru transportul bolnavilor și răniților.
Tren subteran metrou.
A scăpa sau a pierde trenul a pierde o ocazie favorabilă; a rata.
Tren de automobile.
       • tren de luptă convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții liniile de luptă.
       • tren de laminare dispozitiv al mașinii de filat cu ajutorul căruia sunt descrețite și așezate paralel fibrele.
Tren de roți sistem de roți dințate care se află pe același arbore.
Tren de aterizare sau de amerizare ansamblu de dispozitive cu ajutorul cărora un avion sau un hidroavion alunecă pe pământ sau pe apă.
Tren anterior sau tren posterior partea de dinainte sau de dinapoi a unui animal.
Tren cu vagoane.

GRAMATICA cuvântului tren?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului tren.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul tren poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul tren sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul tren are forma: trénuri
VEZI PLURALUL pentru tren la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE tren?
Vezi cuvântul tren desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul tren?
[ tren ]
Se pare că cuvântul tren are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL tren
Inţelegi mai uşor cuvântul tren dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Tren sanitar = tren amenajat pentru a transporta răniți sau bolnavi
Tren subteran = metrologie În adîncimea Moscovei, enorme cantități de pămînt sînt dislocate pentru a mări spațiul prin care pot circula trenurile subterane
A scăpa trenul = a scăpa o ocazie favorabilă
Învechit Tren de luptă = convoi de vehicule care alimentează cu muniții trupele din linia de luptă
Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație
Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore
Tren de aterizare sau de amerizare = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion sau un hidroavion alunecă pe pămînt sau pe apă înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat sau amerizat
; în expresie Tren anterior sau posterior = partea de dinainte sau de dinapoi a corpului unui animal
Tren subteran = metrou
A scăpa sau a pierde trenul = a scăpa o ocazie favorabilă
învechit Tren de luptă = convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții trupele aflate în linia de luptă
Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe
Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație
Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore
Tren de aterizare sau de amerizare = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion sau un hidroavion alunecă pe pământ sau pe apă înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat sau a amerizat
În sintagma Tren anterior sau posterior = partea de dinainte sau de dinapoi a corpului unui animal
Tren subteran = metrou
A scăpa sau a pierde trenul = a scăpa o ocazie favorabilă
învechit Tren de luptă = convoi de vehicule care aprovizionează cu muniții trupele aflate în linia de luptă
Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe
Tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac, care servește la descrețirea și paralelizarea fibrelor și la subțierea produselor intermediare de fabricație
Tren de roți = sistem de roți dințate montate pe același arbore
Tren de aterizare sau de amerizare = ansamblul organelor cu ajutorul cărora un avion sau un hidroavion alunecă pe pământ sau pe apă înainte de a-și lua zborul sau după ce a aterizat sau amerizat
În sintagma Tren anterior sau posterior = partea de dinainte sau de dinapoi a corpului unui animal
♦ tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe; tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac la descrețirea și paralelizarea fibrelor; tren de aterizare = sistem de două sau trei roți cu ajutorul căruia avionul rulează pe sol; tren de unde = grup de unde prin suprapunerea unor unde armonice de frecvențe și amplitudini apropiate
♦ Tren fix = ansamblu de piese din interiorul cutiei schimbătorului de viteze, format din axul intermediar și pinioanele fixe; tren de laminare = dispozitiv al mașinilor din filatura de bumbac servind la descrețirea și paralelizarea fibrelor; Tren de aterizare vezi aterizare
Tren anterior sau posterior = partea dinainte sau dinapoi a corpului unui animal

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL tren

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A zvânta pe cineva în bătaie sau în bătăi?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
vocală medială
termocentrală
a bate zdravăn
depunere a jurământului în condițiile prevăzute de lege sau de uz
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app