eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă independent, -ă de?

Care e independent, -ă de?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " independent, -ă de":
fără a ține seama de


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Farfuridi: (smulgandu-i-o el) Da, tiparit, da-mi voie (citeste.) "Dam ca pozitiva stirea cum ca desigur candidatura amicului nostru politic d. Catavencu, prezidentul grupului independent, este pusa la adapost de orice loviri din partea administratiei. Din contra, avem cuvinte puternice pentru a crede ca atat batranul si venerabilul d. Trahanache, prezidentul Comitetului electoral, cat si junele si onorabilul nostru prefect, ar fi convinsi in fine ca in imprejurarile prin care trece tara, judetul nostru nu poate fi mai bine reprezentat decat de un barbat independent ca amicul nostru d. Ca-ta-ven-cu D. Catavencu va lua cuvantul la intrunirea de deseara Comitetul grupului independent." (vorbit.) Aud?
"
O scrisoare pierduta poezie de Ion Luca Caragiale

" Precum vedem, trebuie iarasi sa ne intoarcem la vechea noastra comparatie intre opera de arta si fiinta vie.
La fiinta vie, organismul material este asa intocmit, incat nici un organ indeosebi nu e independent si n-are niciodata o functiune de sine statatoare, organele au importanta prin anumitul concurs ce-l dau pentru mantinerea intregului complex; oricat ar fi unul chiar absolut indispensabil si altul nu tocmai, mantinerea intregului complex este mijlocul, scopul este viata; fara de dansa, organele nu mai au ratiune de a fi; ele se desfac, se risipesc si se topesc in largul naturii, daca nu mai pot sustine o viata deosebita.
Tot asa si cu opera de arta."
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
INDEPENDÉNT, -Ă, independenți, -te, adjectiv

1. Care nu depinde, nu atîrnă de cineva sau de ceva; (despre o țară, un popor, un stat, în sens politico-economic) liber, neatîrnat, autonom, nestăpînit și neexploatat de alt stat. Nu există măiestrie artistică independentă de viață. BENIUC, P. 156. Paginile istoriei Moldovei și Valahiei, de vor fi scrise de o mînă tare, nepărtinitoare și independentă, vor fi pline de actele arbitrare ale acestor... despoți. BĂLCESCU, O. I 71.
       • (Adverbial) Dreptul... de a se cîrmui independent. BĂLCESCU, O. II

13.
       • locuțiune prepoziție Independent de... = fără a ține seama de...

2. (Despre persoane, caracterul și manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu inițiative personale. O fire independentă. ▭ Caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni. GHICA, S. A. 84.