eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă mecanică cerească?

Care e mecanică cerească?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " mecanică cerească":
știință care studiază mișcarea aștrilor




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Generalul B, care altadata ma lua cu masina si ne mai ostoiam dorul de vinat cutreierind padurile in jurul capitalei sau inspectind locurile de vinatoare arendate spre Obilesti, adica min-cind cotoare de jindul fragilor, plecase in streinatate. Sisstandul, cu aleile lui de platani si dimbu-rile acoperite cu verdeata, era desfiintat. Aneful, cu salile si curtea de tragere, in reparatie. Baraca de ochit, cu deviza exersati ochiul si mina, pentru patria romana", unde ne treceam multe dupa-amiezi scotind mireasa pitita dupa culise, spargind lulelele din gura mosului ori dind drumul morii, ca de acolo sa pornim cu amurgul in spate spre Carul cu bere", pierise de pe maidanul din coltul fostei Prefecturi de Ilfov si nu-i mai dam de urma. Mosii erau inchisi.
Deznadajduit, am alergat la o veche instalatie cu lansare mecanica de talere si porumbei de lut, asezata intr-o coasta a padurii Baneasa. Scrisneam din dinti altadata cind amatorii se intreceau sa ia dublete, blidele nevinovate ce icneau negre deasupra sandramelci, zvicnite de cele doua brate ale resortului manipulat de umilul servitor dinlauntru. Nu puteam suferi sa stau mai mult de un ceas. Si asta de hatirul amicilor. Mi se parea ca toate hirburile sparte acolo in cer se naruiesc in capul meu si fugeam ocarind comedia botezata pavilion" Acum as fi stat si o zi intreaga. Dar masinariile se stricasera si magazia zacea ca o moara parasita. Cluburile luasera vacanta. Joc de carti nu gaseam nicaieri. Toate codanele, despartitele si vaduvele erau pornite, dupa noroc, la munte ori la mare. Ma topeam de spleen.
Tocmai incercam, cum spun frantuzii, un avant-gout de sinucidere, plecat pe balustrada unuia din podurile de peste Dimbovita secata, cind cineva ma zgudui de umeri."
Sezon mort poezie de Vasile Voiculescu

" Se intelege ca, la urma urmelor, izvorul comun al tutulor artelor este conceptiunea omeneasca; dar formularile interne, manifestatiunile si modurile de transmitere intentionata a conceptiunii sunt deosebite pentru fiecare arta.
Dupa aceste deosebiri specifice, vedem ca teatrul este tot atat de putin inrudit cu literatura pe cat ar fi sculptura si pictura cu arhitectura si muzica. Pe cand conceptiunea poetului se formuleaza in gandirile lui proprii, cari sunt chiar materialul intern al artei sale, si cari, transmise prin cuvinte, constituiesc de-a dreptul obiectul de arta desavarsit, conceptiunea dramaturgului se formuleaza in infatisari vii de imprejurari si fapte omenesti, iar gandirea lui nu are nimica a face cu productia teatrala in sine; si daca si el gandeste, aceasta o face numai spre a gasi intocmirea, economia mecanica pe care sa poata sta cladirea ce a conceput si voieste sa infatiseze.
Cu mult mai mult se asamana deci dramaturgul cu arhitectul, care concepe cladirea, o planuieste pe hartie si tocmai apoi o arata facuta gata din gramadirea intocmita a materialului voit. in acest sens gandeste si dramaturgul - nu la a gandi ceva, ci la a arata ceva. Astfel, asemanare mai nemerita nu poate avea o piesa de teatru, de teatru propriu-zisa, decat cu planul unui monument. In adevar, precum planul arhitectului nu este chiar realizarea finala a intentiunii sale -adica monumentul - ci numai notarea conventionala, dupa care trebuie sa se stranga si sa se alipeasca materiale cerute intr-un tot ordonat, asemenea si scrierea dramaturgului nu este chiar desavarsirea intentiunii lui - adica comedia - ci notarea conventionala, dupa care se vor alipi elementele proprii, spre a arata o trecere de imprejurari si fapte umane. Mai scurt: pe cat de putin planul arhitectului este pictura, tot atat de putin e scrierea de teatru poezie."
Oare teatrul este LITERATURA? poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MECÁNICĂ substantiv feminin

1. Știință care studiază condițiile mișcării și ale repausului corpurilor considerînd masele și forțele lor. Am putut să-mi pun mai bine la punct cursul... studiind cărțile de mecanică teoretică și aplicată ale lui Nekrasov. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 161, 6/2. Prin mecanică și prin chimie [secolul al XIX-lea] a transformat toate artele și măiestriile. GHICA, S. A. 27. Mecanică cerească = știința care se ocupă cu mișcarea corpurilor cerești, mai ales a planetelor, sateliților și cometelor.

2. (Uneori determinat prin «tehnic») Tehnica procedeelor în care intervin în special fenomene mecanice; mecanotehnica. Atelier de mecanică - atelier în care se construiesc și se repară mașini, piese etc. Ai văzut jos atelierul de mecanică și motorul care ți s-a părut mare ca un elefant. PAS, Z. I 291.
♦ Ocupația, îndeletnicirea, meseria mecanicului.