eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ministru fără portofoliu?

Care e ministru fără portofoliu?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " ministru fără portofoliu":
ministru care face parte dintr-un cabinet ministerial fără să aibă un departament propriu
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Romanul pretinde ca ne-ar placea sa cada d. Sturdza dela minister pentruca aceasta cadere ar pune pe guvern intr'o pozitie anevoioasa. Adica, sa ne permita a-l intreba, cum anevoioasa ? Oare vrea Romanul sa inteleaga, ca guvernul s'ar afla intr'o pozitie anevoioasa fiind lipsit de geniul financiar al d-lui Sturdza ? Pentruce ? N'are majoritatea raicala destule geniuri finantiare ? Nu sunt d-nii Buescu, Costinescu, Codrescu si toti membrii ilustrei comisii bugetare din Camera ? Noi din parte-ne marturisim, ca daca am fi, fereasca-ne Dumnezeu ! in locul guvernului radical, gasindu-ne lipsiti de geniul d-lui Sturdza si avand la indemana atatea altele, nu ne-am simti de loc intr'o pozitie anevoioasa. De aceea nici nu credem ca ar fi acesta intelesul frazei Romanului, ci cu totul altul, si adica: caderea actualului ministru de finante ar pune pe guvern intr'o situatie anevoioasa, pentruca, a doua zi dupa intoarcerea d-sale pe banca senatoriala, d. Sturdza ar face urmasului sau la portofoliu vreo cateva interpelari strasnice, cea dintai in privinta monopolului tutunurilor, care nu si-a platit ratele de atata vreme si care ameninta sa ne lase la veniturile Statului cu un minus de aproape zece milioane. Adica, fiul cel izgonit, destul de mahnit chiar acum pe fratii sai, cum e si rau din fire, ar da pe fata in vileag secretele scandaloase ale familiei, pentru ca sa-si razbune de cate amaraciuni i s'au facut.
"
Frati radicali si D. Dim. Sturdza poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PORTOFÓLIU, (2) portofolii, substantiv neutru

1. (De obicei determinat prin «ministerial ») Funcție de ministru; minister. În portofoliu ministerial, iată ce poate completa strălucit o carieră universitară. C. PETRESCU, R. DR. 302.
       • Ministru fără portofoliu = ministru care face parte dintr-un cabinet ministerial fără să aibă un departament propriu și nici sarcini care să se lege de conducerea acestuia.

2. (Învechit) Portofel. Pe măsuța de alături sta portofoliul lui, cu cifra numelui. despre ZAMFIRESCU, R. 243. Instrucțiunile ce aducea erau consemnate în portofoliul său, scrise chiar de mîna lui Lamartine, adresate lui C. A. Rosetli și lui Ion Ghica. GHICA, S. A. 162. Făcea din cînd în cînd cîte o fabulă și după ce o cetea amicilor săi, o ascundea degrabă în portofoliu. NEGRUZZI, S. I 335.