eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă mod de producție?

Care e mod de producție?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " mod de producție":
modul istoricește determinat în care oamenii produc și obțin bunurile materiale necesare existenței și dezvoltării societății și care reprezintă unitatea dintre forțele de producție și relațiile de producție




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" terapeutul adept al starilor elementare ,
as continua in mod firesc tabelul lui Mendeleev
...pana cand intr-o zi,"
La modul conditional poezie de Arcadie Suceveanu

" Pot face lebede, lebede sau chiar .
Judecand astfel lucr urile, in mod hotarat:
"
Aritmetica poetica poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționar de termeni lingvistici
MOD substantiv neutru (conform limba franceza mode, italiana modo, latina modus): categorie gramaticală flexionară, specifică verbului, care exprimă aprecierea vorbitorului față de acțiune, felul în care acesta exprimă acțiunea.
       • personál: m. la care un verb are în flexiunea sa categoriile gramaticale de persoană și de număr, precum și morfemele necesare marcării acestora. Sunt considerate m. personale în limba română: indicativul, conjunctivul, condițional-optativ-potențiatul, imperativul și prezumtivul.
       • nepersonál: m. la care un verb nu are în flexiunea sa categoriile gramaticale de persoană și de număr și nici morfemele necesare marcării acestora. Sunt considerate m. nepersonale în flexiunea verbului românesc: infinitivul, gerunziul, participiul și supinul.
       • predicatív: m. la care verbul poate apărea independent în comunicare, cu funcție de predicat. Sunt predicative în limba română toate m. personale (vezi mai sus).
       • nepredicatív: m. la care verbul nu poate apărea independent, ci dependent, cu altă funcție decât aceea de predicat. Sunt nepredicative în limba română toate m. nepersonale (vezi mai sus).
       • símplu: m. realizat cu ajutorul sufixelor flexionare, fără verb auxiliar morfologic. Sunt m. simple în limba română: imperativul, gerunziul și participiul.
       • compús: m. realizat cu ajutorul formelor specializate ale auxiliarelor morfologice a avea, a verb reflexiv:ea (a voi) sau a fi sau cu ajutorul conjuncției să și al prepoziției de. Sunt m. compuse în limba română: conjunctivul, condițional-optativ-potențialul, prezumtivul și supinul.
       • mixt: m. realizat atât cu ajutorul sufixelor flexionare, cât și cu ajutorul auxiliarelor morfologice. Sunt m. mixte în limba română: indicativul și infinitivul.
       • sintétic: m. realizat cu mijloace sintetice (sufixe flexionare). Sunt sintetice în limba română m. simple (vezi mai sus).
       • analític: m. realizat cu mijloace analitice (auxiliarele morfologice, prepoziția de și conjuncția să). Sunt analitice în limba română m. compuse (vezi mai sus).