eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă muzică concretă?

Care e muzică concretă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " muzică concretă":
muzică pe baza prelucrării unui complex de sunete muzicale sau zgomote cu ajutorul aparaturii electronice
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Nu e decat riscul de-a inventa piatra la modul pasare,
Ca si cum in acest chip as tinde mereu spre simplitate

Si bucurie — prin zbor si lumina. Cugetata, piatra este modul concret al materiei prime In punctul ei maxim de a se umaniza. Imprimandu-i fizionomia sentimentelor noastre, Piatra devine unghi de vedere, Concept
Si atitudine si poate fi citita cu inima — la toate tim-pu-ri-"
Asadar poezie de Anatol Codru

" Esti exotic si util,
Esti concret si esti cazon...
Oh, si-ai fost fragil-fragil!"
Elegia trandafirului urbanizat poezie de Arcadie Suceveanu

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONCRÉT, -Ă, concreți, -te, adjectiv

1. (În opoziție cu abstract) Care poate fi perceput cu simțurile; real. Ca să-și dea cetitorii și mai bine seama de puterea concretă de a zugrăvi a lui Coșbuc, să comparăm calul arab zugrăvit de el cu calul arab zugrăvit de Alecsandri. GHEREA. ST. Hristos III 359.
       • (Substantivat) Imaginile artistice oglindesc particularul și concretul în care se întruchipează generalul și tipicul. CONTEMPORANUL, S. II, 194-8, nr. 108, 5/4.
       • (gramatică; despre substantive) Care exprimă obiecte perceptibile, prin simțuri. Cuvîntul «cal» este un substantiv concret.

2. Precis, bine determinat. Partidul cere organizațiilor de partid să conducă economia în mod concret și nu în general, să pătrundă în chestiunile specifice fiecărei ramuri a economiei naționale. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2683. Ziarele au arătat în mod concret cum vor putea fi valorificare resursele locale din diferite raioane, pentru realizarea planului de electrificare. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 223, 1/4.
       • (Adverbial) E un spectacol care arată concret, punînd la contribuție preciziunea materiei, cît de mare era în fostul imperiu deosebirea dintre clasele stăpînitoare și prea umilitul popor. BOGZA, C. O. 317.