eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă prezență de spirit?

Care e prezență de spirit?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " prezență de spirit":
promptitudine în a judeca sau acționa calm în împrejurări neprevăzute
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Nutrindu-ma cu aerul imbalsamit de f lori,
Sa-mi uit prezenta viata, atat de dureroasa,
Caci eu o voi relua-o in revarsat de zori!"
Prin selbea-ntunecoasa poezie de Alexandru Macedonski

" Caci nu ma pot arunca din mine:
Sunt prezenta unui fapt real,
Care confirma dovada"
Lacrima poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PREZENTÁ, prezint, verb

I. tranzitiv

1. A face pe cineva cunoscut celor aflați de față, arătînd numele (titlul, ocupația acelei persoane); a recomanda pe cineva unui public (spectator sau auditor) rostindu-i numele, vorbind despre meritele lui. Să-mi dați voie să vă prezint mai întîi pe directorul nostru. C. PETRESCU, C. vezi 333. D-na Alexandrescu l-a dus deunăzi la părinții fetei, l-a prezentat și l-a lăudat. REBREANU, R. I 209. Dă-mi voie să-ți prezint pe nepotu-meu. VLAHUȚĂ, O. A. III 38.
       • reflexiv Îmi dați voie să mă prezint 1.. Vartolomeu Diaconu, șeful haltei și pentru moment telefonist, telegrafist, magazioner, hamal și om de serviciu. C. PETRESCU, 280.

2. A aduce pe cineva în fața cuiva, a înfățișa. Acu nu-mi mai rămîne decît să-l dichisesc, să-l piepten și să-i dau lustru, ca să-l pot prezenta în fața lumii. CARAGIALE, VII 118.
       • reflexiv Cine ești tu, semețule, de îndrăznești. a te prezenta dinaintea noastră? ALECSANDRI, T. I 416.
♦ reflexiv A se înfățișa undeva pentru a răspunde unei obligații sau pentru a oferi ori solicita ceva. Se prezenta pentru o bursă la seminarul Socola. SADOVEANU, E. 92. În fața oricărei judecăți, oricît de aspre, s-ar prezenta senină. C. PETRESCU, C. vezi 172. Pînă în acest moment. nu s-a prezentat nici un inel cu nici un conductor. Să sperăm că nu vor întîrzia să se prezinte. CARAGIALE, O. VII

6.
♦ A da, a întinde cuiva un obiect pentru ca acela să ia cunoștință de el, să-l cerceteze sau să și-l însușească, să-l utilizeze. A prezenta o petiție. ▭ Îmi prezentă o priză de tabac. NEGRUZZI, S. I 68.

3. A înfățișa publicului un spectacol sau aspectele unei activități, rezultatul unor cercetări, o problemă in studiu etc. Irina a prezentat un scurt referat. BARANGA,

I. 172. Acum aveți mulțumirea de a prezenta în fața publicului un buchet de produceri intelectuale care promit un frumos viitor literaturii noastre. ALECSANDRI, S. 30.

4. (Cu privire la lucruri care sînt supuse unei examinări sau care interesează dintr-un anumit punct de vedere) A avea, a fi înzestrat cu..., a oferi. Cercetările noastre mai prezintă încă un avantaj. BARANGA,

I. 168.
♦ reflexiv A avea aparența de..., a se înfățișa ca... în Oltenia, casele boierești se numesc cule și se prezintă ca niște așezări întărite.

5. (În expresie) A prezenta arma = a mînui arma, după anumite prescripții ale regulamentului militar, pentru ca ostașul să dea salutul unui superior sau onorul la o ceremonie. Un soldat de santinelă ne prezintă arma izbind-o cu patul în pămînt. BART, S. M. 21.

– prezent industrie și: (învechit) prezent (ODOBESCU, S. III 39), prezentez (ALECSANDRI, T. I 178), perfectul simplu persoană persoana a treia singular: el / ea și: (neobișnuit) prezintă (C. PETRESCU, C. vezi 61).