eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă protecție a muncii?

Care e protecție a muncii?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " protecție a muncii":
totalitatea măsurilor tehnico-organizatorice, sanitare etc
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ocupa cu literatura...
Ai vreo protectie de fusta?
O, as putea"
Bene merenti poezie de George Topirceanu

" Iar cararile vietii fiind grele si inguste,
Ei incearca sa le treaca prin protectie de fuste,
"
Scrisoarea ii poezie de Mihai Eminescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PROTÉCȚIE, (2) protecții, substantiv feminin

1. Faptul de a proteja; apărare, ocrotire, pază; ansamblul dispozițiilor. și al mijloacelor materiale prin care se obține suprimarea, limitarea, sau numai semnalizarea efectelor dăunătoare produse de anumite acțiuni exterioare asupra viețuitoarelor, materialelor, sistemelor tehnice, produselor etc. Fata asta mîndră, dar săracă și fără nici o protecție. BART, E. 305.
       • locuțiune adjectiv De protecție = protector, apărător. Acei care angajează vor pune la dispoziția angajaților... care lucrează în condițiuni speciale de umiditate ori murdărie echipamentul de protecție. COD. M. 40. Era bucuros să cunoască măsurile de protecție pe care le prepară noul guvern. REBREANU, R. II 227.
       • Protecția muncii = ansamblu de măsuri luate pentru a se asigura desfășurarea muncii în condițiile cele mai bune pentru. muncitori și a se evita accidentele de muncă. Perdea de protecție vezi perdea.

2. Sprijin (uneori nemeritat) acordat cuiva pentru obținerea unui avantaj; prin extensie cel care acordă sprijin (vezi protector). Era dintr-o familie... cu prea mulți copii, însă și cu destule protecții la verb reflexiv:emea lor. SADOVEANU, Z. C.

6. Cărările vieții fiind grele și înguste, Ei încearcă să le treacă prin protecție de fuste. EMINESCU, O. I 137. Prin protecția stăpînului său, în cîțiva ani ajunse la cele mai înalte funcțiuni. BOLINTINEANU, O. 416.

3. (Învechit) Protectorat. Se jăluiră Porții de astă călcare a dreptului națiilor, făcînd o pomenire a vechilor tractate cu care țara se supusese protecției turcești. NEGRUZZI, S. I 242.