eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ruletă rusească?

Care e ruletă rusească?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " ruletă rusească":
joc de noroc cu puternică implicație psihopatologică, în care partenerii mizează pe însăși viața lor, îndreptând spre tâmplă un pistol automat încărcat cu un singur glonte, care are o poziție necunoscută
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - A luat-o chilipir domnul Mihail, raspunse el familiar.
Domnul Mihail era unchiul meu din Java. Si-mi dadu amanunte cum un jucator la ruleta se decavase si vinduse ieftin unchiului masina cu sofer cu tot. Omul se pricepea sa profite de aproapele sau
Pina la Cimpina, cu tot geamul deschis, cu toata viteza nebuna, credeam ca plesnesc de caldura, inchis ca intr-o closcarie artificiala. De la Comarnic, viata a inceput sa iasa din lesinul de pina atunci si vazduhul parca sa se incordeze. Sus la Oratii, aerul s-a schimbat dintr-o data: s-a facut gustos ca niste bucate carora le-ai pus mirodenii si sare. Muntele se inchipuia de o parte si de alta nu de piatra, ci ca de racoare condensata, o inalta racoare verde, crestata pe azurul cerului, prin care fulguiau luminile apusului."
Fata din Java poezie de Vasile Voiculescu

"Pe pod si de parfum ma-mpleticeam;
Mi-am jucat fantezia la ruleta insomniilor,
Si-atat mai avem: jerbii, - ochilor, stihiilor!"
Pod eleat poezie de Simion Stolnicu
Definiție din
Marele dicționar de neologisme
RULÉTĂ substantiv feminin

1. panglică de pânză sau de oțel gradată, folosită pentru măsurarea distanțelor, care se poate înfășura pe un ax metalic înăuntrul unei cutii plate.

2. obiect în unele jocuri de noroc, dintr-un disc împărțit în compartimente colorate și numerotate și dintr-o bilă care se învârtește o dată cu discul, indicând la oprire numărul câștigător; (prin extensie) jocul însuși.
♦ rusească = joc de noroc cu puternică implicație psihopatologică, în care partenerii mizează pe însăși viața lor, îndreptând spre tâmplă un pistol automat încărcat cu un singur glonte, care are o poziție necunoscută.

3. mic instrument dintr-o rotiță dințată, în croitorie pentru desenarea tiparelor pe stofă, în bucătărie la tăierea aluatului etc.

4. curbă descrisă de un punct al unei curbe plane care se rostogolește fără alunecare pe o altă curbă fixă, cu care este coplanară. (< limba franceza roulette)